Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká predvianočná KONTROLA potravín: Povestný nápoj zarazil nečakaným obsahom

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venuje v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na našich stoloch počas Vianoc a Nového roka. Rozsiahle kontroly zrealizované na celom Slovensku odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či klamlivo označené potraviny.

 

„V predvianočnom období pravidelne zintenzívňujeme kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami. Rada by som v tejto súvislosti apelovala na spotrebiteľov, aby ešte dôkladnejšie sledovali zloženie a zvážili, či chcú nakupovať potraviny, ktoré precestovali stovky kilometrov a dozreli v umelých podmienkach,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná

Čítajte viac: Banálna CHYBA, ktorá už prekvapila nejedného vodiča: Nafúkať môžete aj z týchto potravín!

V termíne od 1. júla do 30. novembra 2018 zrealizovali potravinoví inšpektori na celom Slovensku 22 876 kontrol, z toho 878 bolo cielených na vianočný sortiment. Kontrolám podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov.

„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pohoreli medovníky aj punčové rezy

„Medzi najčastejšie problémy patrila zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami,“ vymenoval Bíreš.

V kontrolách pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dve boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120). V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac ako polovica pív nevyhovela

Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Veľké množstvo nedostatkov odhalili kontroly pív z malých pivovarov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní. Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sklamalo aj ovocie a zelenina

V mesiacoch júl až november 2018 bolo uskutočnených 1 035 kontrol kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali inšpektori 1 018 386 kilogramov tovaru, z čoho 33 023 kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

Výborné výsledky zaznamenali potravinoví inšpektori v prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 nepreukázali laboratórne testy žiadne nedostatky. 

ŠVPS SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Úradné kontroly potravín budú prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.

Viac o téme: VianoceKontrola potravín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9