Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto z cesnaku nevedomky robíte svojho zradcu!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-16 05:55:00

Cesnak by sme skôr považovali za svojho spojenca, keďže nášmu telu dodáva výživné látky. No i na prvý pohľad zdravá potravina môže ublížiť. V niektorých prípadoch hrozí otrava!

Cesnak má množstvo zdravotných výhod, no dnes sú už známe aj jeho nevýhody. Pri nadmernej konzumácii surového cesnaku hrozia nepríjemné vedľajšie účinky. Zápach z úst a pálenie v ústach je nič oproti tomu, čo táto potravina môže spôsobiť. Okrem toho, že môže zvýšiť riziko krvácania a alergie, môže mať na svedomí aj otravu jedlom - botulizmus. Keď sa povie "otrava jedlom", málokomu pri tomto slovnom spojení napadne práve cesnak.

Čítajte tiež: Odborníci sa chystajú zakročiť: Na povrch vyšla temná stránka homeopatík

Baktéria, spôsobujúca botulizmus, tzv. Clostridium botulinum, sa bežne vyskytuje v prírode, konkrétne v pôde, ako sa uvádza na livestrong.com. Baktérie tvoria spóry, ktoré môžu začať rásť za určitých podmienok. Vzhľadom k tomu, že cibuľky cesnaku rastú pod zemou, môžu ľahko "zachytiť" spóry. Baktéria na cesnaku nepredstavuje hrozbu, no pokiaľ nerastie v prostredí bez dostatočného vzduchu, kde je vlhko a teplo. Vtedy môže produkovať neurotoxín. Keď sú spóry aktivované a rastú, môžu spôsobiť vážne ochorenia po tom, čo  ich skonzumujeme.

Ideálne podmienky pre rast baktérií

Aby sa botulizmus rozvíjal, potrebuje správne podmienky pre rast, vrátane nízkej kyslosti, neprítomnosti vzduchu, izbovej teploty a vlhkosti. Cesnak má kyslosť medzi 5,6 a 6,3, takže za určitých podmienok podporuje rast spór, ktoré produkujú smrtiaci jed botulotoxín.  Aj keď sú baktérie zabité už pri teplote varu, napriek tomu môžu vytvárať spóry, ktoré sú odolné voči týmto teplotám. Zelenina s nízkym PH má voči baktérií odolnosť kvôli kyslému prostrediu, ktoré ju zabíja.

Baktérie rastú hlavne v anearóbnych podmienkach, keď nie je prítomný žiaden kyslík. Často sa to stáva pri domácich produktoch, ako je cesnak v oleji a všeobecne pri zaváraní. Preto je dobré dodržiavať bezpečné spôsoby zavárania potravín: zavárať v horúcej vode alebo tlakovom hrnci. Okrem zeleniny, aj mäso, morské plody, hydina a mliečne výrobky by mali byť z dôvodu nebezpečenstva botulizmu pripravené v tlakovom hrnci.

Čo sa stane, ak sa otrávime?

Infekcia botulizmom je síce vzácna, no veľmi nebezpečná! Už malé množstvo toxínu produkovaného baktériou Clostridium botulinum môže ľudskému organizmu spraviť zle. Príznaky botulizmu sa zvyčajne objavia po 18-36 hodinách, čo človek zje kontaminované potraviny. Môžu sa objaviť závraty, problémy so zrakom ako dvojité videnie alebo rozmazané videnie, ťažkosti s prehĺtaním a rozprávaním a tiež hrozí aj ochrnutie! Tieto nepríjemné vedľajšie účinky trvajú väčšinou od 6 hodín až do 10 dní! Pričom úplne uzdravenie môže trvať aj niekoľko týždňov až mesiacov. Botulizmus môže skončiť aj smrťou, ak nie je zahájená okamžitá liečba. Včasná diagnostika a liečba antitoxínmi znižuje úmrtnosť na botulizmus.

Správne skladovanie

Ešte v roku 1980 zahraniční odborníci zo zdravotníctva skúmali, z čoho presne nám hrozí otrava jedlom - botulizmus. Zistili, že často sa to stáva pri nesprávne skladovanom cesnaku v oleji. Mnoho ľudí robí tú istú chybu, cesnak uložia do oleja pri izbovej teplote, čím poskytnú ideálne podmienky pre rast baktérií! Cesnak v oleji je totiž výborným prostredím pre vznik vírusu botulotoxínu už len tým, že pri miešaní sa zníži prívod vzduchu do cesnaku. Cesnakový olej sa musí podrobiť spracovaniu, ktoré zvyšuje kyslosť, čo nie je možné spraviť neodborne v domácom prostredí ako dodala Linda Horrisová, odborníčka na bezpečnosť potravín a špecialistka na mikrobiológiu.  

Všeobecne cesnak by sme mali skladovať v suchom tmavom a chladnom prostredí a nikdy nie v uzavretej nádobe. V žiadnom prípade by sme ho nemali dávať do mrazničky, kedy sa mení jeho konzistencia a stráca chuť. Cesnak môžete tiež skladovať v octe, ktorý má vysoký obsah kyseliny a tým zabraňuje rastu baktérií. Skonzumujte ho čo najskôr!

Fotogaléria

2018-02-16 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia