Odborníci sa chystajú zakročiť: Na povrch vyšla temná stránka homeopatík

Zdroj: pixabay.com
2018-02-12 09:00:00

Mnoho ľudí verí v silu homeopatie. Častokrát sa o nej hovorí ako o bezpečnejšej a účinnejšej liečebnej metóde v porovnaní s klasickou. Odborníci však varujú, že nie je všetko zlato, čo sa blyští! Chystajú prísne kontroly, ktoré by mohli odhaliť nebezpečenstvo homeopatík.


Homeopatiká sú kontroverznou témou, o ktorej sa často hovorí v súvislosti s vplyvom na ľudské zdravie. Ich zástancovia si ich nevedia vynachváliť, podľa nich sú lepšie ako klasická medicína. Iní zase tvrdia, že nimi mnohí riskujú svoje zdravie. K tomuto sa trochu prikláňajú aj úradníci z Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorí si plánujú "posvietiť" na homeopatické lieky, určené hlavne na liečbu rakoviny, srdcových chorôb a závislostí.

Čítajte tiež: Desivá schopnosť potravín z našich záhrad: Látka, ktorá urýchľuje šírenie rakoviny

Zodpovedné za smrť detí?

Vyzerá to tak, že nie sú až také úžasné, ako sa o nich hovorí. Úrad sa už pustil do skúmania smrti 10-tich malých detí, za ktorými stoja homeopatiká a taktiež sa bližšie pozrel na 400 správ o nežiaducich účinkoch niektorých homeopatických tabliet proti bolestiam zubov. Tieto produkty obsahovali zvýšené množstvo jedovatej rastliny Belladonna (ľuľkovec zlomocný). Deti mali problémy s horúčkou, zrýchleným dýchaním, trasením, kŕčmi a letargiou. Môže za to atropín, látka, ktorá môže vyvolávať príznaky vedúce k poruchám srdcového rytmu či horúčkam. Vyššie dávky tejto látky dokonca môžu byť až smrteľné! Hrozí zastavenie dýchania a kóma. Dobre na tom nie sú ani prípravky s obsahom jedovatého strychnínu a tie, v ktorých sa nachádza zinok - mohli by spôsobiť stratu čuchu.

Žiadne dôkazy o ich prospešnosti

FDA preto ide po homeopatických liekoch, ktoré nie sú pre spotrebiteľov bezpečné a ponúkajú nepreukázané prínosy pri liečbe závažných ochorení, ako sú napr. rakovina a astma.

"Ľudia môžu vkladať svoju dôveru a peniaze do terapií, ktoré môžu byť neúčinné v boji proti závažným ochoreniam alebo nemusia mať žiadny prínos, alebo horšie - môžu spôsobiť významné a dokonca aj nenapraviteľné škody," uviedol vo vyhlásení komisár FDA Dr. Scott Gottlieb, ako sa uvádza na edition.cnn.com.

Homeopatiká liečia choroby s použitím látok, ktoré by mohli mať neblahý vplyv u zdravých ľudí. Tie obsahujú rôzne rastliny, minerály a dokonca aj exkrécie zvierat. Veľa vedeckých štúdií nenašlo žiadne dôkazy o tom, že tieto lieky sú účinné proti rakovine, demencii, poruche hyperaktivity s nedostatkom pozornosti a mnohým ďalším stavom.

Agentúra uviedla, že väčšina homeopatických liekov nebude ovplyvnená novo navrhnutou politikou a zostane v regáloch. Ak sa však nové usmernenia stanú konečnými, agentúra posilní presadzovanie určitých kategórií homeopatických liekov, ktoré považuje za rizikovejšie. Patria k nim lieky, ktorých zložky sú potenciálne toxické alebo škodlivé, tie,  ktoré nie sú užívané ústne a lieky predávané ľuďom so život ohrozujúcimi podmienkami a "zraniteľným obyvateľom", ako sú deti a starší ľudia.

Nie je to po prvýkrát, keď homeopatické lieky prešli kontrolou FDA. V roku 2015 sa konali stretnutia, na ktorých kritici kritizovali agentúru za to, že nezískali dostatočný postoj k homeopatickej liečbe. Iní obhajovali výrobky a súčasnú úroveň kontroly FDA. Federálna obchodná komisia vyvíjala minulý rok aj tlak na voľné homeopatické lieky, keď oznámila, že zintenzívni kontrolu svojich tvrdení o bezpečnosti a účinnosti. Podľa politiky americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC), ktorá sa zameriava na "klamlivú reklamu alebo označovanie", zdravotné tvrdenia musia vychádzať z vedeckých dôkazov.

Množstvo zdravotníckych expertov tlieskalo proti navrhovanému zásahu FDA v oblasti liečby, no homeopatickí obhajcovia veria, že tieto produkty môžu byť prospešné a neškodné.

"Rešpektujeme, že niektorí ľudia chcú používať alternatívne spôsoby liečby," povedal Gottlieb, "ale FDA má zodpovednosť chrániť verejnosť pred produktmi, ktoré nemôžu priniesť žiadne výhody a majú potenciál spôsobiť ujmu."

Fotogaléria

2018-02-12 09:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia