Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nádor, ktorý dokáže odhaliť fotoaparát s bleskom: Prezradí ho pohľad do očí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Snímka batoľaťa vytvorená fotoaparátom s bleskom môže pomôcť odhaliť očný nádor. Takzvaným retinoblastómom trpia hlavne deti do päť rokov. Príznakom je belavý odlesk sietnice, často aj škúlenie. Ako povedal na tlačovej konferencii ku Dňu detskej onkológie český onkológ Karel Švojgr, asi polovica chorých príde o oko.

 

Lekárom sa darí nádory odhaľovať často až neskoro, keď je riziko straty oka najväčšie. „Každý fotí svoje batoľa s bleskom. Je len potrebné si to všimnúť,“ vysvetlil Švojgr. Pri fotografovaní s bleskom sa zreničky očí na snímke sfarbia na červeno, u chorého sú ale biele. Deti navyše cez nádor nevidia, takže sa oko natáča a dieťa začne škúliť. Pri objavení týchto príznakov je potrebné nechať dieťa vyšetriť očným lekárom.

Čítajte viac: Oftalmologička Marianna Kavická: Oči prezrádzajú mnohé skryté ochorenia a poruchy

Nádory sa buď liečia laserom, alebo zmrazením tekutým dusíkom, na mieste vznikne jazva. Používa sa tiež chemoterapia, ktorá vie nádor zmenšiť, aby bol lepšie liečiteľný, a dokáže tak obmedziť riziko rastu nádorov inde. Po novom sa podľa Švojgra dajú tieto lieky očnou tepnou vstreknúť priamo do miesta nádoru, čo má väčšiu účinnosť a menej často musí byť oko odstránené. Aj u veľkých nádorov sa ho tak darí zachrániť v tretine prípadov.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com

Dieťa dostane po odstránení oka očnú protézu na mieru a podľa Švojgra si na ňu deti vďaka nízkemu veku dobre zvykajú. Umelé oko má zhodnú farbu dúhovky, dokonca sa hýbe spolu so zdravým. Musí sa ale pravidelne meniť, ako dieťa rastie.

Polovica týchto nádorov je podľa Švojgra spôsobená obojstrannou mutáciou génov, často postihuje obe oči alebo aj ďalšie miesta v tele. I po vyliečení existuje riziko vzniku ďalších nádorov, pacienti sú preto doživotne sledovaní. V súčasnej dobe sa od desiatich rokov veku každý rok podrobujú vyšetreniu magnetickou rezonanciou. „V 20 rokoch majú asi dvadsaťpercentnú pravdepodobnosť ďalších nádorov, v 40 rokoch štyridsaťpercentnú,“ vysvetlil Švojgr.

Viac o téme: OkoRakovinaNádorRetinoblastóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9