Oftalmologička Marianna Kavická: Oči prezrádzajú mnohé skryté ochorenia a poruchy

MUDr. Marianna Kavická
Zdroj: archív M. K.
2017-10-30 12:00:00

Niekedy stačí jediný pohľad do očí pacienta a oftalmológ vidí viac než všeobecný lekár. Oči totiž nie sú len oknom do duše, ale môžu odzrkadľovať diagnózy, ktoré so zrakom priamo nesúvisia. Napríklad vysoký cholesterol, ochorenie štítnej žľazy, ale i pohlavné choroby a rakovinu. Očná lekárka Marianna Kavická z ambulancie Optomed v českom Havířove nám vysvetlila, čo všetko dokáže z očí vyčítať odborník.

 

O očiach sa hovorí, že sú oknom do ľudskej duše. Ako veľmi sa psychické zmeny a stavy odrážajú v našich očiach? Či sa deje napríklad pri hneve?

Pri pocitoch hnevu alebo strachu sa aktivuje sympatický nervový systém, ktorý je základom stresovej odpovede organizmu a zodpovedá za prípravu tela na boj alebo útek – zornice sa rozšíria, čím sa zvyšuje množstvo svetla vstupujúceho do oka na sietnicu, optická mohutnosť šošovky sa prispôsobí tak, aby svetelné lúče dopadali na sietnicu. Výsledkom je zaostrenie obrazu pri pohľade na predmety v rôznej vzdialenosti. Protipólom sympatického nervového systému je parasympatický nervový systém, ktorého úlohou je navodiť telesnú rovnováhu sprevádzanú oddychovou srdcovou frekvenciou. Zornice, naopak, zaostruje na videnie na blízko.  

Ako sa oči správajú pri emocionálnom vypätí, pri plači? Odkiaľ sa berú slzy?

Slzy sú odvádzané slznými bodmi do slzných kanálikov, tie vyúsťujú do slzného vaku a ďalej pokračujú nosným slzovodom do nosa. Rozlišujeme však dva typy sekrécie sĺz. Základná sekrécia je nepretržitá a je zabezpečovaná prídavnými slznými žľazami. Takzvaná reflexná sekrécia je zaisťovaná hlavnou slznou žľazou. Spúšťa ju dráždenie trojklanného nervu (dochádza k podráždeniu rohovky, spojovky a nosnej sliznice), silné emócie (napríklad plač a radosť), alebo výrazné osvetlenie sietnice.

Do akej miery dokáže očný lekár odhaliť zdravotné problémy pacienta už pri pohľade do jeho očí?

Stanovenie diagnózy „už od dverí“ je typicky možné napríklad pri ochorení štítnej žľazy, na ktoré upozorňujú príliš vystúpené oči. Tukové uloženiny na viečkach signalizujú, že pacient má s najväčšou pravdepodobnosťou vyššiu hladinu cholesterolu. Vždy je ale nutné brať do úvahy celkovú anamnézu a hlavne dôkladné vyšetrenie pacienta.

Čo všetko môžu signalizovať zmeny dúhovky, očného bielka alebo zreničky?

Predný segment oka vyšetrujem na tzv. štrbinovej lampe a špeciálnou šošovkou. Očné pozadie prehliadam oftalmoskopom a vidím na ňom terč zrakového nervu, ktorý je jedinou časťou centrálnej nervovej sústavy prístupnej priamemu vyšetreniu zrakom. Hoci má priemer iba necelé dva milimetre, odrážajú sa na ňom zmeny mozgu a celého vnútrolebečného priestoru. To isté platí o sietnicových cievach – my, oftalmológovia, môžeme sledovať ich náplň, zmeny ich stien, pomocou špeciálnych metód sledovať ich priepustnosť. Žlté sfarbenie bielka je notoricky známym prejavom žltačky, ale zmeny očného bielka tiež môžu upozorňovať na celý rad vrodených, ale i získaných porúch metabolizmu, pri ktorých dochádza k ukladaniu rôznych depozít do spojovky. Podľa typických zmien na rohovke často poznáme, že pacient užíva napr. lieky na srdcovú arytmiu. Zápal cievnatky môže dokonca o niekoľko rokov predchádzať ďalším príznakom reumatologických ochorení.

Hovorí sa, že očná dúhovka sa pri chorobe mení, že nervové zakončenia v očiach sú prepojené s vnútornými orgánmi. Je to pravda?

Na oku sa môžu prejaviť takmer všetky celkové ochorenia - ochorenia obehového systému sa prejavujú zmenami na cievach oka, autoimunitné choroby typicky syndrómom suchého oka a zápalmi dúhovky, svoje typické očné prejavy majú pľúcne, hematologické, metabolické, kožné, infekčné a dokonca i pohlavne prenosné choroby. Cukrovka sa môže prejaviť náhlou zmenou dioptrií. Diabetikov častejšie trápia zápaly spojovky, viečok, mávajú zníženú citlivosť rohovky či sivý zákal. Do oka tiež môžu metastázovať nádory, u žien najčastejšie nádory prsníka, u mužov karcinóm pľúc. V oku sa môže primárne manifestovať dokonca aj leukémia.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
očná lekárka oftalmologička Marianna Kavická

2017-10-30 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia