TEST morských solí vyvoláva zdesenie: Neuveríte, čo našli aj v tých najdrahších!

2018-02-13 06:00:00 | Diskusia

O tom, že morská soľ je zdravá, počúvame už desaťročia. Keď však teraz odborníci analyzovali jej zloženie, ostali zhrození. V ospevovanej soli našli pridané „ingrediencie“, ktoré v nej nemajú čo robiť.

Kým bežná morská soľ je hrubšia a tvrdšia, gurmánska soľ „Fleur de Sel alebo Soľný kvet“ je oveľa jemnejšia. Ide o najdrahšiu soľ na svete, ručne zbieranú z morskej hladiny pomocou drevených lopatiek, ktorá by mala byť aj najkvalitnejšia. Spotrebiteľská analýza vzácnej soli však túto jej reputáciu vyvrátila. Obsahuje totiž prekvapivo veľa plastových mikročastíc - podľa štúdie oldenburskej univerzity je v nej dokonca viac plastu ako v bežnej morskej soli, ktorá je získavaná z morského dna, píše NDR.de.

Čítajte viac: Veľký test kofeínových limonád: Z výsledkov sa vám zakrúti hlava aj žalúdok!

Výskumníci porovnávali vzorky Fleur de Sel zo supermarketov či lahôdkarstiev s obyčajnou morskou soľou bežných značiek. Ukázalo sa, že práve „soľný kvet“ je zásobárňou mikročastíc plastu. Soľ značky Aquasale obsahovala takmer 1 800 mikrogramov mikročastíc na kilogram, kým napríklad klasická morská soľ od rovnakého výrobcu len necelých 50 mikrogramov plastových častíc. Vo Fleur de Sel de Camargue našli 582 mikrogramov plastu na kilogram a vo Fleur de Sel de Guérande 469 mikrogramov nežiaducich častíc. Za „najčistejšie“ z analyzovaných odborníci označili klasické morské soli od značiek Lidl a Alnatura.

Limity v EÚ chýbajú

V rôznych značkách „Fleur de Sel“ sa nachádzalo od 130 do 1 800 mikrogramov plastu. Zvyčajne išlo o polyetylén (PE), polypropylén (PP) a polyetyléntereftalát (PET), čiže plasty, ktoré sú častou zložkou odpadu zapĺňajúceho moria.

Problémom je, že v Nemecku ani inde v Európskej únii (EÚ) neexistuje pre obsah mikročastíc plastu v soli žiadny limit. Hoci je množstvo týchto čiastočiek z hľadiska konzumácie bezpečné, nie je vylúčené, že z dlhodobého horizontu nemôže mať zdravotné následky. Podľa Edmunda Masera z Ústavu toxikológie a farmakológie Kielskej univerzity môžu mikročastice obsahovať škodlivé organické látky ako dichlórdifenyltrichlóretán (DDT), dioxín alebo ťažké kovy.

 

Fotogaléria

2018-02-13 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík