Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čo sa skrýva v diétnych nápojoch? Ich vedľajšie účinky vás prekvapia!

Nápoje s označením Light neprospievajú vášmu zdraviu.
Nápoje s označením Light neprospievajú vášmu zdraviu. (Zdroj: profimedia.sk)

Držíte diétu a s pokojným svedomím pijete diétne nápoje v nádeji, že vám pomôžu schudnúť? Omyl! Nízkokalorické nápoje vám preukážu skôr opačnú "službu". Očakávajte zníženú funkciu obličiek, pribúdajúce centimetre v páse a spomalený metabolizmus!

Konzumáciou "zdravých alternatív" sladených nápojov síce môžete prijať menej kalórií, no nebude to bez vedľajších následkov.

Problémy s obličkami

Zrejme ste o tom netušili, ale diétne nápoje škodia vašim obličkám. Vedci z Harvard Medical School v rámci štúdie, ktorá trvala až 11 rokov a ktorej sa zúčastnilo viac ako 3 000 žien zistili, že diétna kola je spojená s dvojnásobne zvýšeným rizikom poklesu funkcie obličiek. Ich funkcia začala klesať vtedy, ak ženy vypili viac ako dve diétne malinovky denne. Čo je na tom najzaujímavejšie, pokles funkcie obličiek nebol spojený s cukrom v limonádach. Vedci mali podozrenie, že za to môžu diétne sladidlá.

Metabolický syndróm

Podľa štúdie, ktorú vykonala University of Minnesota v roku 2008 na takmer 10-tisíc dospelých, len jeden diétny nápoj denne súvisí s 34 % vyšším rizikom metabolického syndrómu. Ten je diagnostikovaný vtedy, keď osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok: brušná obezita, vysoká hladina triacylglycerolov, nízka hladina HDL cholesterolu, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cukru v krvi.  Tieto faktory spájané s metabolickým syndrómom spolu súvisia. Tento stav zvyšuje okrem iného riziko kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody a môže viesť v konečnom dôsledku k predčasnej smrti. Každý tretí Európan trpí na metabolický syndróm!

Obezita

Čítate správne. Štúdia na University of Texas Health Science Center zistila, že čím viac diétnych limonád človek pije, tým väčšie je jeho riziko nadváhy.  

Konzumácia dvoch a viac plechoviek limonád denne zvyšuje miery okolo pása až o 500 %! Ako je to možné? Umelé sladidlá môžu narušiť prirodzenú schopnosť regulovať príjem kalórií, čo potvrdila štúdia z Purdue University. To znamená, že u ľudí, ktorí konzumujú diétne jedlá, môže byť viac pravdepodobné, že sa budú prejedať, pretože vaše telo si myslí, že jete cukor a zatúžite po väčšej dávke.

Ranná "opica" zaručená

Objednali ste si vodku a diétnu limonádu? Nič horšie ste nemohli spraviť! Podľa štúdie z Royal Adelaide Hospital v Austrálii sa vďaka koktailom z diétneho nápoja rýchlejšie opijete. Takéto koktaily spôsobia, že sa do krvného riečiska dostane alkohol rýchlejšie, ako je to u nápojov s cukrom.

Poškodené bunky

Diétne limonády obsahujú niečo, čo mnohé nápoje nie: inhibítory plesní. Môže za to benzoan sodný alebo benzoát draselný, ktoré sa nachádzajú takmer vo všetkých diétnych limonádach. Pravdou však je, že diétna kola a pepsi neobsahuje benzoan sodný.

"Tieto chemické látky majú schopnosť spôsobiť vážne poškodenie DNA v mitochondriách do takej miery, že bunky úplne vyradia, " upozorňuje Peter Piper, profesor molekulárnej biológie a biotechnológie na Univerzite v Sheffielde vo Veľkej Británii.

Tieto konzervačné látky boli tiež spojené so vznikom žihľavky, astmy a ďalších alergických stavov, ako potvrdilo Centrum pre vedu vo verejnom záujme.

Niektoré spoločnosti vyradili benzoan sodný zo zložiek svojich výrobkov. V diétnej kole a pepsi ju nahradili inou konzervačnou látkou - benzoanom draselným. Obe látky však boli klasifikované podľa Potravinovej komisie vo Veľkej Británii ako mierne dráždivé látky, ktoré môžu podráždiť kožu, oči a sliznice.

Pokazené zuby

Ak vypijete diétnu sódu, v ústach budete mať pH 3,2, čo znamená, že sa vytvorí veľmi kyslé prostredie. Kyselina ľahko rozpúšťa sklovinu, preto vášmu chrupu môže uškodiť. Dospelí, ktorí pijú tri alebo viac diétnych limonád denne, majú zuby v oveľa horšom stave ako ostatní! Ukázala to analýza dát z dentálnych prehliadok, ktoré vykonala University of Michigan. Konzumenti diétnych limonád mali väčšie kazy, viac chýbajúcich zubov a výplní!

Reprodukčné problémy

Niekedy môžu byť škodlivé i samotné fľaše či nádoby, v ktorých sa nachádzajú diétne nápoje. Nealkoholické nápoje v plechovkách obsahujú endokrinný disruptor bisfenolu A (BPA), ktorý sa spája s rôznymi ochoreniami, od ochorenia srdca, obezite až k reprodukčným problémom. 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9