Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dokonalá postava za 4 minúty? Takto ju získate!

Vypracujte si svaly vďaka tabate!
Vypracujte si svaly vďaka tabate! (Zdroj: thinkstock.com)

Existuje množstvo foriem cvičenia, ktoré vám v kombinácii so zdravou stravou, zaručia krásnu spevnenú postavu. Ak túžite po vyformovaných krivkách čo najskôr, je tu oveľa rýchlejšia alternatíva: tabata.

Ak chcete schudnúť a vytvarovať si postavu, je veľmi dôležité kardiovaskulárne cvičenie. Kardio je však vo väčšine prípadov dlhé a monotónne. Zvyčajne sa pri takýchto cvičeniach dlhší čas nepretržite v miernej intenzite vykonáva určitá aktivita, napr. beh či bicyklovanie. Účinnejšie sú však tréningy, založené na intervaloch vo vysokej intenzite, kde patrí tabata.

O čo ide?

Tabata je tréningový program, ktorý sa od iných odlišuje tým, že môže byť ukončený už po štyroch minútach cvičenia. Len pár minút vám stačí na to, aby ste si dali poriadne do tela! Je však náročná hlavne pre začiatočníkov. Ostatní, keď ho vyskúšajú, zase majú strach pred ďalším tréningom. Keď však vydržíte a pravidelne budete cvičiť tabatu, očakávajte výsledky, o ktorých ste len snívali! Kondičku a silu budete mať vynikajúcu a to už nehovoríme o efektívnom spaľovaní tukov.

Toto cvičenie majú na svedomí Japonci, konkrétne vedec Izumi Tabata, ktorý zrealizoval štúdiu. V nej porovnával tréning v miernej intenzite s tréningom vo vysokej. Zúčastnili sa ho študenti, ktorých rozdelil do dvoch skupín. Zistil, že tí, ktorí štyrikrát týždenne cvičili štyri minúty tabatu, dosiahli omnoho výraznejšie zlepšenie aeróbnej kondície ako ostatní, ktorí šesť týždňov vykonávali hodinové tréningy v miernej intenzite päť dni v týždni.

Ako cvičiť?

Pred samotnou tabatou si zahrejte telo piatimi minútami ľahkej aktivity (bicyklovanie). Potom si zvoľte cvik, môžu to byť drepy alebo kľuky. Vyberajte podľa toho, ktorú časť tela chcete posilniť. Najlepšie však spravíte výberom takého cviku, ktorý v sebe spája prácu čo najväčšieho počtu svalových skupín (napr. drepy a kľuky s výskokom; video na konci článku). Vykonajte cvik 20 sekúnd v najväčšej intenzite, akú ste schopní zo seba vydať.

Nasleduje 10 sekúnd prestávky. Zopakujte ešte sedemkrát a po ôsmom kole ukončite tréning. Keď si na záťaž zvyknete, vykonajte dve tabaty behom jednej tréningovej jednotky. Pokojne behom jedného tréningu môžete striedať dva cviky. Taktiež môžete staviť aj na kombináciu aeróbneho a silového tréningu. Fantázii sa medze nekladú!

Nezabúdajte, že v prípade tabaty je kľúčový čas. Majte pri sebe stopky!

Pozrite sa na nižšie priložené video, kotré ukazuje, ako môže vyzerať tréning:

Veľa šťastia na ceste za vysnívaným telom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9