Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nechutné: Kola sa porovnáva s nebezpečnými pesticídmi, je rovnako účinná!

Kola je nezdravý nápoj, ktorú dokonca farmári v Indii používajú na odstránenie škodcov!
Kola je nezdravý nápoj, ktorú dokonca farmári v Indii používajú na odstránenie škodcov! (Zdroj: thinkstock.com)

U nás sa kola teší veľkej obľube aj napriek tomu, že sa stále hovorí o jej škodlivosti. Aj v Indii je populárna. Nie však ako nápoj na pitie. Indickí farmári ju používajú namiesto pesticídov, lebo je lacná a funguje skvele!

Na čo všetko sa dá použiť kola? Vyzerá to tak, že jej využitie je rôznorodé. Stala sa súčasťou mnohých experimentov, v ktorých sa skúšal hlavne jej čistiaci efekt. Ľudia ju použili napr. na ropnú škvrnu, či na vodný kameň. Dokonca ani ako pesticíd nie je na zahodenie!

Lacná a účinná proti škodcom

Na portáli Preventdisease.com sa uvádza, že farmári z Indie si kolu veľmi pochvaľujú. Dokáže totiž radikálne pôsobiť proti škodcom, preto sa bez nej nezaobídu na svojich ryžových poliach. A prečo je taká dobrá? Vraj je oveľa lacnejšia ako bežné pesticídy a hlavne zbavuje škodcov rovnako účinne! Tvrdia to farmári z oblasti Rajnandgaon, ktorí sa môžu pochváliť svetovým rekordom ich ryžovej úrody. Všetko vypestovali bez použitia geneticky modifikovaných druhov.

Extrémne toxické pesticídy v nápojoch

Jedna z indických popredných dobrovoľníckych organizácií, Centrum pre vedu a životné prostredie (CSE) vyhlásila, že nealkoholické nápoje vyrábané v Indii, vrátane kolových, obsahujú neprijateľné vysoké hladiny rezíduí pesticídov. Preto ich farmári používajú na polia. Spoločnosť, ktorá vyrába kolové nápoje, však razantne odmieta, že by v ich nápoji bolo niečo, čo by pôsobilo proti škodcom.

Zaujímavé sú však výsledky analyzovaných vzoriek v roku 2003. Rozbor vzoriek z 12 nealkoholických nápojov od známych výrobcov, ktoré sa predávajú v okolí hlavného indického mesta, zrealizovalo Centrum pre vedu a životné prostredie vo svojich laboratóriách. Centrum zistilo, že všetky z nich obsahovali zvyšky štyroch extrémne toxických pesticídov a insekticídov - lindan, DDT, malation a chlórpyrifos.

"Vo všetkých testovaných vzorkách úrovne rezíduí pesticídov ďaleko prekročili maximálny limit povolených celkových pesticídov 0,0005 mg na liter vody slúžiacich na potravu, stanoveného Európskou hospodárskou komisiou (EHS)," povedal Sunita Narain, riaditeľ CSE na tlačovej konferencii.

Štúdia ukázala, že úroveň chlórpyrifosu bol 42-krát vyšší než ukazujú normy Európskej hospodárskej komisie. Zvyšky Malathionu boli 87-krát vyššie a lindán, ktorý je zakázaný v USA, bol 21-krát vyšší.

Podľa vedcov je každá vzorka natoľko toxická, že údajne môže spôsobiť vznik rakoviny, poškodenie nervového a reprodukčného systému, vrodené vady a závažné narušenie imunitného systému. Vzorky z kolových nápojov mali rezíduá pesticídov takmer v podobných koncentráciách. Vzorky z pepsi ukázali znečisťujúce látky o 37-krát vyššie, než je limit EHS, zatiaľ čo kola prekročila normy o 45-krát.

Šéfovia indických dcérskych spoločností kolových nápojov však rýchlo vyvrátili obvinenia. Prezident spoločnosti označil odhalenie zo strany CSE za nespravodlivé a nepravdivé.

Nezmysel?

Poľnohospodársky špecialista Devendra Sharma tvrdí, že je nezmysel, aby mali kolové nápoje rovnaké účinky ako pesticídy proti škodcom. Podľa neho sú to obyčajné sirupy, ktoré keď sa nalejú na plodiny, pritiahnu mravcov, ktorí prispejú k larvám hmyzu. Iný vedec zase tvrdí, že vďaka kole získajú rastliny priamy prísun sacharidov a cukru, čím si posilnia imunitu a nakoniec vďaka nim budú mať celé plantáže lepšiu úrodu. Názor si utvorte sami.

Kola sa stala predmetom mnohých experimentov. Prečítajte si na Vyšetrení o najznámejších pokusoch, kde bol obľúbený kolový nápoj v hlavnej úlohe!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9