Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Skryté nebezpečenstvo: Tieto potraviny urýchľujú starnutie

Dávajte si pozor na pečivo, je škodlivé!
Dávajte si pozor na pečivo, je škodlivé! (Zdroj: profimedia.sk)

Jedávame ich každý deň, no neuvedomujeme si, aké sú nebezpečné! Reč je o bežných potravinách, ktoré má takmer každý z nás v kuchyni. Málokto však vie, že ovplyvňujú proces starnutia či dokonca riziko zákernej rakoviny.

Pozor na prípravu jedál za vysokých teplôt

Niektoré potraviny škodia nášmu zdraviu viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Profesor Eric Boulanger, ktorý je expertom na biológiu starnutia na univerzite v Lille upozorňuje, že existujú jedlá, ktoré sú nebezpečné hlavne vtedy, ak si ich pripravíte za vysokých teplôt. Varuje pred jedlami zo zemiakov, ako sú chipsy či hranolky a opekaných obilnín, ako je chlieb či káva. Eric Boulanger je tiež známy tým, že sa zaoberá produktmi pokročilej glykácie s názvom AGE. Ide o produkty so škodlivými molekulami, ktoré sa vytvárajú väzbou cukru v krvi na bielkoviny.

Podľa profesora Boulangera sa môžu vytvárať v živých organizmoch spontánne, ale tiež aj počas prípravy potravín. Ide o tzv. Maillardovu reakciu, kedy sa tieto produkty vytvárajú z cukrov a proteínov vplyvom tepla. Ak tomu chcete zabrániť, je tu jednoduché riešenie. Variť jedlo pri nízkych teplotách (menej ako 120 stupňov Celzia). Aby ste si zachovali zdravie, dajte prednosť vareniu vo vode či v pare a vykašlite sa na vyprážanie a pečenie!

Majú zhubný vplyv

Ako upozornila francúzska Národná farmaceutická akadémia, tieto produkty majú zhubný vplyv. Nebezpečné sú hlavne pri cukrovke, starnutí a obličkovej nedostatočnosti. Podľa prezidenta Národnej farmaceutickej akadémie Jeana-Pierra Fouchera o tom vie verejnosť len veľmi málo.

Čo robiť?

Národná farmaceutická akadémia radí spotrebiteľom:

  • Varte pri nízkych teplotách.
  • Keď už pečiete a fritujete, sledujte teplotu oleja.
  • Neopekajte jedlo príliš do zlatista.
  • Nejedzte časti jedla, ktoré sú pripečené. Tie obsahujú akrylamid, čo je produkt potravinovej glykácie. Je rakovinotvorný a neurotoxický.

Týmto jedlám sa vyhnite

Existuje päť jedál, ktoré sú zodpovedné za ukladanie akrylamidu. Podľa odborníkov z Organizácie OSN pre výživy a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sem patria:

1. Vyprážané a opekané zemiaky (hranolčeky, lupienky,...).
2. Cereálie varené pri vysokej teplote (pšenica, kukurice, ryža,...).
3. Sušienky.
4. Biely chlieb.
5. Káva.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9