Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dodajte telu dôležité železo: Takto pomôžete jeho vstrebávaniu

Citrusové ovocie zvyšuje schopnosť tela absorbovať železo.
Citrusové ovocie zvyšuje schopnosť tela absorbovať železo.

Každé ľudské telo potrebuje železo, čo je základný minerál, ktorý dodáva svalom a orgánom kyslík. Nedostatok železa môže spôsobiť anémiu, teda chudokrvnosť. Aby ho vaše telo dobre absorbovalo, pomôže vám k tomu kombinácia určitých potravín.

Pozor na kombináciu potravín

Pozor na zlú kombináciu potravín! Ak si dáte červené mäso, ryby, hydinu, listovú zeleninu, či orechy, ale zapijete ich kolou, čajom alebo kávou, zabránite tak vstrebávaniu železa v tele. Obsahujú totiž polyfenoly, ktoré na seba viažu železo.

Tieto potraviny vám pomôžu:

Citrusové ovocie

Ak do svojho jedálnička pridáte citrusové ovocie, zvýšite schopnosť tela absorbovať železo. Ak chcete zvýšiť jeho vstrebávanie špenátovým šalátom, podávajte ho s mandarínkami alebo inými citrusovými plodmi. Pohár pomarančovej šťavy spolu s obilninami urobí to isté. Ďalšou chutnou a výživnou kombináciou sú vajíčka obohatené o celozrnný toast s troškou prírodnej citrusovej marmelády.

Zelenina

Paradajky, paprika a iná zelenina s vysokým obsahom vitamínu C pomáha tiež absorbovať viac železa. Pripravte si morčacie alebo kuracie mäso či rybie filé s omáčkou z paprík a cibule, ktoré pridajú výživnú hodnotu.

Opražte si papriku, brokolicu a cibulu so steakom alebo kurčaťom a bude to mať taký istý účinný efekt pre váš organizmus. Maximálne vstrebávanie železa do tela poskytnú aj špagety s paradajkovo-mäsovou omáčkou. Vynikajúcou kombináciou sú tiež fazuľové šaláty s citrónovou šťavou, uhorkami a paradajkami.

Varená zelenina oproti tej surovej môže zvýšiť vstrebávanie železa, dokonca aj varenie v liatinovej panvici údajne zvyšuje množstvo tohto minerálu v potravinách.

Zemiaky

Zemiaky sú bojaté na vitamín C. Ak pečené zemiaky, zemiakovú kašu alebo vyprážané zemiaky pridáte k jedlu bohatému na železo, vaše telo absorbuje viac cenných minerálov. Doprajte si chutné mleté hovädzie mäso so zemiakmi a zeleninou, poskytnete telu cenné živiny.

WHO odhaduje, že nedostatkom železa trpí približne 700-miliónov ľudí na svete. To, že vám chýba tento minerál, spoznáte ľahko: ste unavení, nieste schopní sa sústrediť, pociťujete celkovú slabosť tela a váš organizmus sa nedokáže brániť proti infekciám. Je preto dôležité, pravidelne zásobovať svoje telo potravinami s obsahom železa. Ženy by mali denne prijať 15-18 mg a mužom stačí 10 mg železa.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9