Môže byť krv kľúčom k zdravému stravovaniu? Propagátori „stravovania podľa krvných skupín“ veria, že práve tento typ diéty je alchýmiou ideálnej výživy pre každého z nás. Súhlasí s tým veda aj medicínska prax? Na to sme sa spýtali doktora Igora Bukovského, známeho špecialistu na zdravú výživu.
Teóriu stravovania podľa krvných skupín spopularizoval v 80. rokoch minulého storočia americký naturopat, doktor Peter J. D´Adamo. Hoci ju časť verejnosti prijala s nekritickým nadšením a dodnes je pre mnohých ľudí návodom na úpravu životného štýlu, pred odborníkmi neuspela.
Čítajte viac: Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!
„Za objav krných skupín dostal v roku 1900 rakúsky imunológ Karl Landsteiner Nobelovu cenu, ale doktor D´Adamo – autor diéty podľa krvných skupín – utrpel vo vedeckej komunite iba posmech. Stravovanie podľa krvných skupín je totiž taký nezmysel, že ho nikto seriózny seriózne neskúma, pretože by to boli vyhodené peniaze,“ hovorí doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.
Spozorovaný odkaz:Čítajte viac: Strach nechajte doma a zachráňte život: Najdôležitejšie rady pred odberom krvi
Ako ďalej vysvetľuje, samotný základ tejto stravovacej teórie stojí na nesprávnych informáciách o vzniku krvných skupín: „Imunológovia a genetici dávno vyvrátli pôvodné predstavy o vzniku krvných skupín. Pán D´Adamo však nič na svojom koncepte nezmenil. Ani nemohol, celá jeho myšlienková konštrukcia by sa rozpadla.“
Diéta podľa krvných skupín vychádza z predpokladu, že každá zo štyroch krvných skupín (0, A, B, AB) je spojená s odlišným typom metabolizmu, čomu by sa mal prispôsobiť životný štýl a výber vhodnej potravy, napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 môžu konzumovať viac živočíšnych bielkovín ako majitelia krvnej skupiny A, ktorí by mali preferovať vegetariánsku stravu s vysokým obsahom zeleniny. Jadrom teórie je hypotéza, že stravovanie je viazané na vek vzniku krvnej skupiny a meniaci sa spôsob obživy počas medzných historických etáp vo vývoji ľudstva.
Bez jediného dôkazu
Koho o pochybnosti diéty nepresvedčia názory odborníkov, ten nájde spoľahlivú odpoveď v štúdii z roku 2013, ktorá analyzovala dáta z viac ako tisíc výskumov sledujúcich vplyv diéty podľa krvných skuín na zdravie človeka. „Autori v zhrnutí napísali: v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by dodržiavanie diéty podľa krvných skupín viedlo k nejakým zdravotným benefitom, napriek všeobecne rozšíreným tvrdeniam a popularite tejto diéty u výrobcov potravín,“ spresňuje doktor Bukovský a pripomína, že ani samotný autor diéty nikdy nepredložil jediný vedecký dôkaz podporujúci jeho teóriu a nikdy nebola publikovaná ani jediná odborná práca o benefitoch diéty podľa krvných skupín, ktorej by bol autorom.
Podľa slov doktora Bukovského hovoria v neprospech D´Adamovej teórie jednoznačné fakty:
„1) krvné skupiny vznikli úplne inak ako tvrdí autor konceptu;
2) stravovanie podľa krvných skupín neprináša žiadne zdravotné benefity, ktoré by vyplývali z diéty samotnej;
3) pán D´Adamo nie je doktor medicíny, ale tzv. ,NDʽ, teda ,naturopathic doctorʽ;
4) tento pán ako autor knihy, ktorej sa vo svete predalo viac ako sedem miliónov výtlačkov, nikdy nepublikoval ani jedinú vedeckú prácu, ktorá by potvrdzovala jeho teóriu. A preto je stravovanie podľa krvných skupín nielen doteraz vedecky nepodložená diéta, ale je to nateraz vedecky potvrdený blud.“