Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Populárna diéta podľa krvných skupín: Doktor Bukovský prezradil, či má v sebe zrnko pravdy

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Môže byť krv kľúčom k zdravému stravovaniu? Propagátori „stravovania podľa krvných skupín“ veria, že práve tento typ diéty je alchýmiou ideálnej výživy pre každého z nás. Súhlasí s tým veda aj medicínska prax? Na to sme sa spýtali doktora Igora Bukovského, známeho špecialistu na zdravú výživu.

 

Teóriu stravovania podľa krvných skupín spopularizoval v 80. rokoch minulého storočia americký naturopat, doktor Peter J. D´Adamo. Hoci ju časť verejnosti prijala s nekritickým nadšením a dodnes je pre mnohých ľudí návodom na úpravu životného štýlu, pred odborníkmi neuspela.

Čítajte viac: Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!

Za objav krných skupín dostal v roku 1900 rakúsky imunológ Karl Landsteiner Nobelovu cenu, ale doktor D´Adamo – autor diéty podľa krvných skupín – utrpel vo vedeckej komunite iba posmech. Stravovanie podľa krvných skupín je totiž taký nezmysel, že ho nikto seriózny seriózne neskúma, pretože by to boli vyhodené peniaze,“ hovorí doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.

Spozorovaný odkaz:

 

Čítajte viac: Strach nechajte doma a zachráňte život: Najdôležitejšie rady pred odberom krvi

Ako ďalej vysvetľuje, samotný základ tejto stravovacej teórie stojí na nesprávnych informáciách o vzniku krvných skupín: „Imunológovia a genetici dávno vyvrátli pôvodné predstavy o vzniku krvných skupín. Pán D´Adamo však nič na svojom koncepte nezmenil. Ani nemohol, celá jeho myšlienková konštrukcia by sa rozpadla.“

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com

Diéta podľa krvných skupín vychádza z predpokladu, že každá zo štyroch krvných skupín (0, A, B, AB) je spojená s odlišným typom metabolizmu, čomu by sa mal prispôsobiť životný štýl a výber vhodnej potravy, napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 môžu konzumovať viac živočíšnych bielkovín ako majitelia krvnej skupiny A, ktorí by mali preferovať vegetariánsku stravu s vysokým obsahom zeleniny. Jadrom teórie je hypotéza, že stravovanie je viazané na vek vzniku krvnej skupiny a meniaci sa spôsob obživy počas medzných historických etáp vo vývoji ľudstva.

Bez jediného dôkazu

Koho o pochybnosti diéty nepresvedčia názory odborníkov, ten nájde spoľahlivú odpoveď v štúdii z roku 2013, ktorá analyzovala dáta z viac ako tisíc výskumov sledujúcich vplyv diéty podľa krvných skuín na zdravie človeka. „Autori v zhrnutí napísali: v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by dodržiavanie diéty podľa krvných skupín viedlo k nejakým zdravotným benefitom, napriek všeobecne rozšíreným tvrdeniam a popularite tejto diéty u výrobcov potravín,“ spresňuje doktor Bukovský a pripomína, že ani samotný autor diéty nikdy nepredložil jediný vedecký dôkaz podporujúci jeho teóriu a nikdy nebola publikovaná ani jediná odborná práca o benefitoch diéty podľa krvných skupín, ktorej by bol autorom.

Podľa slov doktora Bukovského hovoria v neprospech D´Adamovej teórie jednoznačné fakty:

„1) krvné skupiny vznikli úplne inak ako tvrdí autor konceptu;

2) stravovanie podľa krvných skupín neprináša žiadne zdravotné benefity, ktoré by vyplývali z diéty samotnej; 

3) pán D´Adamo nie je doktor medicíny, ale tzv. ,NDʽ, teda ,naturopathic doctorʽ; 

4) tento pán ako autor knihy, ktorej sa vo svete predalo viac ako sedem miliónov výtlačkov, nikdy nepublikoval ani jedinú vedeckú prácu, ktorá by potvrdzovala jeho teóriu. A preto je stravovanie podľa krvných skupín nielen doteraz vedecky nepodložená diéta, ale je to nateraz vedecky potvrdený blud.“

Viac o téme: DiétaKrvná skupinaIgor BukovskýStravovanie podľa krvných skupín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9