Strach nechajte doma a zachráňte život: Najdôležitejšie rady pred odberom krvi

Ilustračné foto
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
2017-10-16 19:00:00

Slovenský Červený kríž (SČK) bude v najbližšom období hľadať dobrovoľných darcov krvi medzi mladými. Dnes sa totiž začína Študentská kvapka krvi, ktorá potrvá až do 17. novembra. Prečítajte si, čo by ste mali pred darovaním krvi jesť a piť a čomu by ste sa mali vyhnúť.

 

Kampaň sa v nasledujúcich hodinách začína mobilným odberom v Strednej zdravotníckej škole na Záhradníckej ulici v Bratislave. Neznamená to však, že pomôcť môžu iba mladí, vítaní sú všetci, uviedol SČK. „Krv možno darovať aj na odberných miestach Národnej transfúznej služby (NTS) SR a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc,“ povedala Silvia Kostelná zo SČK. Viac informácií o odberných miestach možno nájsť na webe darujkrv.redcross.sk.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Študentská kvapka krvi sa už roky teší záujmu ľudí, krv chodia darovať tisícky záujemcov vrátane prvodarcov. Kampaň má mladých zbaviť strachu z darovania krvi. Niektorí majú podľa SČK obavy z jej odobratého množstva. Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, odoberú zdravotníci 400 až 500 mililitrov krvi.

Vyhnite sa tučným jedlám

Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. Obmedzením môže byť aj návšteva niektorých krajín v nedávnej minulosti či operácia. Doma si nemožno zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca. Po odbere si treba oddýchnuť jednu až dve hodiny, napiť sa a najesť.

Darca krvi si nemusí pred odberom odoprieť raňajky, odpustiť by si však mal cigaretu či alkohol. Ráno sa možno najesť, malo by však ísť o ľahšie jedlá, aby telo potravu dokázalo rýchlo spracovať. „Vhodné sú napríklad chlieb s džemom, ovsené vločky s džúsom, ovocie či zelenina,“ upozorňuje Slovenský Červený kríž (SČK). Tučným jedlám ako syry, maslo, smotana, mäsové jedlá či údeniny by sa mal človek ráno vyhnúť, platí to aj večer pred odberom.

Ženy môžu darovať každé štyri mesiace

Pitný režim je pri darovaní krvi veľmi dôležitý, upozorňuje SČK. Povolené sú voda, čaj, džús. Zdravotníci odporúčajú vypiť v deň odberu aspoň pol litra tekutín. Darca by nemal fajčiť aspoň šesť hodín pred odberom, piť alkohol osem až desať hodín.

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. „So sebou si treba vziať občiansky preukaz a preukaz poistenca,“ radí SČK. Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Na Slovensku je vyše je 112 000 pravidelných darcov. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi.

Fotogaléria


Tagy:
transfúzia darovanie krvi Študentská kvapka krvi

2017-10-16 19:00:00  |  Foto: TASR/Henrich Mišovič  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia