Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!

17.08.2017 | Diskusia

Škorica, kurkuma, majorán, červená paprika a zázvor. Tieto druhy korenia nechýbajú v kuchyni odborníka na výživu Igora Bukovského a mali by sa nachádzať aj v tej vašej. Dôvodom sú ich zdravotné účinky, ktoré ocenia zdraví i chorí!

 

Kto chce byť zdravý, mal by si život jednoducho okoreniť! Dôkazom sú rozsiahle preventívne a liečivé účinky mnohých korenín, ktoré bežne používame v kuchyni. Doktor Igor Bukovský ich podrobne vysvetlil v Encyklopédii AKV, na svojej novej webovej stránke.

Čítajte viac: Porazila rakovinu vďaka koreniu z kuchyne: Po piatich rokoch lekárov priviedla do úžasu!

Škorica

Škorica patrí medzi najväčšie poklady slovenskej kuchyne. Obsahuje množstvo látok s antibakteriálnym účinkom, navyše, znižuje hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov. Kto si dopraje 40-dňovú škoricovú kúru, počas ktorej každý deň skonzumuje pol až jednu čajovú lyžičku mletej škorice, pocíti blahodarné účinky tohto korenia ešte týždne po skončení kúry.

Hoci je škorica populárna najmä kvôli svojím chuťovým kvalitám, zdravotné výhody za nimi vôbec nezaostávajú. Obľúbené korenie je skvelým antioxidantom, ktoré podporuje pevnosť ciev, prekrvenie sliznice žalúdka, pomáha s hojením peptických vredov, mierne znižuje krvný tlak a uľahčuje uvoľňovanie črevných plynov. Jeho konzumácia sa odporúča najmä pri cukrovke, ateroskleróze a kandidóze.

Zázvor

Ľudia poznajú zázvor už tisíce rokov. Osvedčil sa v kuchyni aj ľudovom liečiteľstve, kde bol považovaný za univerzálny medikament. Do čaju či do jedla ako korenie si ho pridávajte vtedy, keď potrebujete posilniť imunitný systém – má protizápalový účinok, antipyretický (znižuje horúčku) efekt a znižuje aj zrážanlivosť krvi. Okrem toho tiež blokuje bujnenie rakovinových buniek, znižuje cholesterol a stimuluje tráviaci systém.

Zázvor sa už oddávna používal pri reumatických ťažkostiach a v moderných časoch intenzívneho cestovania je tiež vhodnou prvou pomocou pri kinetóze. Zmierňuje nevoľnosť, tehotenské vracanie a brušné kŕče (pri žlčových kameňoch však môže zvyšovať vylučovanie žlče, preto sa mu v takomto prípade vyhnite). Po zázvore by mal siahnuť aj ten, koho trápia studené ruky a nohy, pretože pôsobí liečivo pri poruchách periférneho prekrvenia.

Majorán

Známe korenie, ktorým ochucujeme mäso či pizzu a zemiaky, má aj zdravotné benefity. Vďaka obsahu terpénov uľavuje pri kŕčoch v črevách a žalúdku. Okrem toho sa dá z majoránu uvariť aj chutný čaj pri prechladnutí dýchacích ciest, pretože tento zelený dar prírody podporuje čistenie priedušiek.

Mletá paprika

Prášok z červenej papriky nie je len skvelým dochucovadlo. Vďaka karotenoidom je prevenciou rakoviny a jeho antioxidačné účinky ocení každý, kto chce telo detoxikovať od škodlivých voľných radikálov.

Kurkuma

Kurkuma sa dostala na náš stôl z indickej kuchyne. Poznáme ju aj ako typickú zložku kari korenia. V ľudovom liečiteľstve bola známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Vďaka obsahu kurkumínu je schopná bojovať aj proti rakovine. Kurkuma tiež znižuje zrážanlivosť krvi a priaznivo pôsobí na pečeň. Znižuje tvorbu kyseliny cholorovodíkovej v žalúdku, čím podporuje liečbu vredov žalúdka a dvanástnika. Takisto je účinným prostriedkom proti páleniu záhy, no denne jej nesmiete skonzumovať viac ako pol čajovej lyžičky v prášku.

Ak sa chcete zbaviť škodlivého cholesterolu, trpíte chronickou gastritídou, Crohnovou chorobou, alergiami, astmou či atopickým ekzémom, kurkuma by vo vašej kuchyni nemala chýbať. Pomáha dokonca aj pri artritíde a syndróme karpálneho tunela.

Fotogaléria

17.08.2017  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia