Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabudnite na to, čo ste počuli: Známe korenie s nulovými liečivými vlastnosťami?!

Sú účinky kurkumy právom ospevované?
Sú účinky kurkumy právom ospevované? (Zdroj: thinkstock.com)

Žlté indické korenie, ktoré sa využívalo po tisíce rokov, ešte pred príchodom modernej medicíny pre svoje protizápalové a protirakovinové účinky. Tak sme doteraz poznali kurkumu, vychvaľovanú do nebies a porovnávanú s účinkami klasických liekov.


Najväčšia hviezda prírodnej lekárne? Minimálne Indovia sú o tom stále presvedčení, a dodnes ju aplikujú na rany či po bodnutí hmyzom. Niektorí lekári ju dokonca predpisujú na urologické choroby, infekcie červami či dokonca ako podpornú liečbu rakoviny. Zdá sa, že toto indické korenie by malo byť súčasťou domácej lekárničky každej domácnosti. Alebo nie..?

Vedci zase až tak nadšení nie sú. Kurkume sa pripisujú liečivé vlastnosti predovšetkým vďaka obsiahnutej látke s názvom kurkumín. Aj keď existujú tisícky výskumných dokumentov a stovka klinických štúdií, kurkumín nemožno prirovnať k liečebnému prostriedku.. Aspoň tak to tvrdí portál qz.com.

Je to len klamstvo?

V novom výskume sa vedci vyjadrili, že kurkumín je "nestabilná, reaktívna, biologicky neaktívna látka zlúčenina a preto je veľmi nepravdepodobné, že by mala niečo spoločné s medicínou a dokázala by liečiť". Dôvodom tohto tvrdenia sú jej chemické vlastnosti a taktiež neporiadok s vedúcimi metódami výskumu na hľadanie nových liekov.

Ako sa ďalej uvádza na qz.com, väčšina liekov sa testuje na základe ich schopnosti interagovať s určitými proteínmi. Ukázalo sa, že kurkumínová chemická štruktúra spôsobuje falošnú produkciu - hoci zlúčenina nereaguje s proteínom, výsledky štúdie ukazujú pravý opak. Tieto výsledky sa potom dostanú do klinických štúdií, ktoré po utratení obrovských peňazí, nakoniec aj tak zlyhajú..

"Pozor na kurkumín, ide len o falošnú rozprávku," tvrdí Michael Walters z University of Minnesota v Minneapolise.


Uvarte si najzdravší čaj: Nezáleží na výbere, dôležitejšie je toto!


Upozorňuje, že kurkumín spadá do kategórie zlúčenín, nazývaných ako PAINS (zlúčeniny s interferenčnou analýzou), o ktorých je známe, že vedú k takýmto falošným výsledkom. 

V ľudskom tele sa kurkumín rozkladá na chemikálie, ktoré majú iné vlastnosti. Niekedy je kontaminovaný inými zlúčeninami, ktoré majú svoju vlastnú biologickú aktivitu, klamlivo pripisujúcu kurkumínu. Dokonca sa stáva fluoreskujúcim, keď naň svieti ultrafialové svetlo, čo oklame bežnú vedeckú techniku, že chemická látka interaguje s určitým proteínom.

"Na výskum kurkumínu bolo vynaložené zbytočné úsilie a finančné prostriedky," povedal Gunda Georg, šéfredaktor časopisu Journal of Medicinal Chemistry, ktorý publikoval výskum.

Najmenej 15 štúdií o kurkumíne bolo stiahnutých z vedeckej literatúry a desiatky ďalších bolo opravených.

Aj napriek tomu si väčšina ľudí neuvedomuje škodlivé vlastnosti, ktoré má kurkumín. Napríklad účinky, ktoré sa pripisujú kurkume na bolesť v krku, by mohli byť len placebo. Ak pijete horúci, upokojujúci nápoj, ide skôr o podporu liečby samotného nápoja, nie priamy účinok kurkumy.

Nádej umiera posledná

Nie všetci sa však zbavili nádeje.. Julie Ryan z University of Rochester Medical Center chcela dokázať vo svojej štúdii, že kurkumín môže liečiť dermatitídu. Aj keď sa jej to nepodarilo, podľa nej si zaslúži táto zlúčenina viac pozornosti.

Kurkuma je vyrobená zo stoviek rôznych chemikálií a ako tvrdí Walters, nie je nádej na získanie skutočných a jednoznačných výsledkov: "Je veľmi nepravdepodobné, že extrakty kurkumínu alebo kurkumy majú priaznivé účinky, ale zase považovať ich za niečo zlé, ani to sa nedá."

Záver je jednoznačný. Zdroje by mohli pri výskumoch týkajúcich sa kurkumínu vynaložiť väčšie úsilie na prieskum ďalších chemikálií, ktoré čakajú na testovanie.. Potom sa ukáže pravda.. V každom prípade nemusíte kurkumu teraz nevyhnutne odstrániť z jedálnička. Ak vás však trápia žlčníkové kamene alebo máte celkovo problémy so žlčníkom, poraďte sa najskôr s lekárom.

Čítajte tiež: Tieto potraviny spália brušný tuk: Rozhýbte metabolizmus účinnými spaľovačmi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9