Príbeh Ladislava (59) chytá za srdce: Stokrát daroval krv, šťastena mu to oplatila

Ladislav mal obrovské šťastie v nešťastí.
Zdroj: Slovenský Červený kríž
2018-02-20 18:00:00

Dobrovoľných darcov krvi nie je nikdy dosť. Odhliadnuc od toho, že niektoré krvné skupiny sú vzácnejšie, každá kvapka aj tej najrozšírenejšej je potrebná. Ľudia po úrazoch, účastníci nehôd, pacienti čakajúci na operáciu, tí všetci potrebujú túto životodarnú tekutinu. Dokonca je nevyhnutná aj pre pacientov s nádorovými ochoreniami či po transplantácií. Pán Ladislav Kováč, ktorý za svoj život daroval krv obdivuhodných 102-krát vtedy ešte netušil, že sa raz tiež ocitne v koži onkologického pacienta.

 

„Prvýkrát som šiel darovať krv ako mladý študent. Chytilo ma to natoľko, že odvtedy som tam chodil každé tri mesiace,“ začína svoje rozprávanie 59-ročný pán Ladislav. I keď sa pre neho postupom času stalo darcovstvo rutinou, vždy išiel na ďalší odber krvi s vedomím, že chce a ide pomáhať iným. A to bez ohľadu na to, či plánoval darovať krv len tak alebo konkrétnej osobe, akou bola napríklad aj kolegova žena pred operáciou srdca. Za svojich 102 odberov získal napokon od Slovenského Červeného kríža najvyššie ocenenie, a to Kňazovického medailu. „Nikdy som nenaháňal medaily. Celé roky som chodil darovať krv preto, že som chcel pomôcť zachraňovať životy. Slávnostný okamih pri preberaní ocenenia ma ale určite nenechal chladným,“ hovorí.

Čítajte viac: Strach nechajte doma a zachráňte život: Najdôležitejšie rady pred odberom krvi

Do jeho života však nečakane zasiahla choroba. Mal šťastie, že mu nádor odhalili včas a vďaka dvom úspešným operáciám a chemoterapii má už toto zlé obdobie za sebou. „Na chemoterapiu som chodil trištvrte roka. Veľmi mi však pomohlo, že som sa mohol liečiť doma. Každé ráno pre mňa prišla sanitka, ktorá ma odviezla do nemocnice. Tam som od siedmej do jednej popoludní absolvoval chemoterapiu a potom sa šlo domov. Bolo pre mňa veľmi ťažké pozerať sa na choré deti, ktoré nemohli byť doma so svojimi najbližšími,“ spomína na obdobie liečby pán Ladislav a dodáva: „Veril som, že keď som celé roky pomáhal iným, podarí sa tento raz pomôcť aj mne. Dnes sú to už štyri roky a som rád, že sa mi podarilo zvíťaziť nad zákernou rakovinou, aj keď som sa po skončení liečby musel učiť opäť chodiť a pridružujú sa stále nové ochorenia.“

Dodnes pomáha iným

Pán Ladislav už dnes nemôže darovať krv, no aj ako invalidný dôchodca stále pomáha na Územnom spolku SČK v Banskej Štiavnici pri odberoch krvi. Chodí na besedy do škôl, medzi mladých, rozpráva sa s prvodarcami a neustále s ľuďmi hovorí o dôležitosti darcovstva. A čo dodal pán Ladislav na záver? „Nikoho nenahovoríte, aby išiel darovať krv len tak. Všetko je o vnútornom nastavení a o tom momente, keď sa človek pre darcovstvo rozhodne. Keď tak už urobí, je to preto, že chce pomáhať zachraňovať životy iných.“

Valentínska kvapka krvi

Pán Ladislav Kováč pomohol za svoj život mnohým ľuďom a vrátilo sa mu to späť v podobe úspešnej liečby, keď mu do života vstúpila neľahká skúška. Aj vy sa môžete pridať a darovať krv tým, ktorí to potrebujú. Do 16. marca 2018 na celom Slovensku potrvá Valentínska kvapka krvi. Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Ďalšími partnermi tohtoročnej kampane sú minerálna voda Lucka a PR agentúra NEUROPEA. Kampaň Valentínska kvapka krvi® je ochrannou známkou Slovenského Červeného kríža.

 

Fotogaléria


Tagy:
Valentínska kvapka krvi Ladislav Kováč darcovstvo krvi Kňazovického medaila

2018-02-20 18:00:00  |  Foto: Slovenský Červený kríž  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia