Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôkaz, že svoje telo NEPOZNÁTE dobre: TOTO má KAŽDÝ na koži, čo znamenajú NEVIDITEĽNÉ čiary

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia majú na svojom tele neviditeľné vzory. Áno, aj vy. Hoci vlastnú verziu hypnotizujúcich tigrích pruhov alebo roztomilých kravských škvŕn na prvý pohľad nevidíte, neznamená to, že tam nie sú. 

Výskyt týchto jedinečných škvŕn na tele môže predpovedať zdravotný problém. Objavujú sa totiž hlavne počas kožných ochorení, ako sú ekzémy alebo vitiligo, uvádza sa na sciencealert.com.

Získame ich ešte pred narodením

Na prelome 20. storočia študoval nemecký dermatológ Alfred Blaschko kožu viac ako 150 pacientov. Všimol si vzory materských znamienok a iných kožných stavov na ich telách a zistil, že vytvárajú akési línie. Vyzerá to tak, že tieto čiary majú ľudia už pri narodení. Ako ďalej spozoroval, vytvárajú oblúky, hornaté tvary na chrbte a slučky na zadku. O 100 rokov doplnil lekár Rudolph Happle na mape ďalšie podrobnosti, čo sa týka línii na koži ľudí, vrátane špirál na hlave.

Predpokladá sa, že Blaschkove línie sledujú cesty, počas ktorých sa naše bunky delili a rástli ešte počas embryonálneho vývoja. Konkrétne ide o dráhy keratinocytov – hlavných buniek v našej povrchovej pokožke – a melanocytov – buniek hlboko v epiderme zodpovedných za náš kožný pigment.

Dôkaz, že svoje telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Melanocyty sa vytvárajú v neurálnej lište embrya, teda v období, keď sme len kvapôčkou niekoľkých stoviek buniek. V tomto štádiu vývoja u žien si bunky začnú náhodne vyberať, ktorý chromozóm X sa má vypnúť, pretože na jednu bunku potrebujeme aktívny iba jeden z nich, no zdedili sme dva, jeden od mamy a jeden od otca. 

Takže niektoré embryonálne bunky, z ktorých vznikajú naše kožné bunky, budú mať otcov X chromozóm, zatiaľ čo iné budú mať matkin. Všetky bunky, ktoré sa delia z týchto skorých buniek, si zachovajú rovnaké epigenetické nastavenie chromozómu X, čo znamená, že celá Blaschkova línia bude maž aj túto verziu DNA, zatiaľ čo línia vedľa nej môže byť rovnaká, no neplatí to vždy. 

Takto sa niektoré vzory prezentujú ako čiary, zatiaľ čo iné vyzerajú ako škvrny. Takáto mozaika genetického vzorovania sa môže vyskytnúť pri mutáciách, ktoré sa vyskytujú aj v ranom štádiu vývoja. 

Viditeľné u zvierat

Keďže farbu ľudského pigmentu určuje nielen génom na našom chromozóme X, tento efekt u ľudí zvyčajne nie je vidieť. Avšak u iných zvierat sú gény pre farbu srsti spojené výlučne s ich chromozómom X. Týka sa to napríklad mačiek. Ich farebné škvrny jasne označujú, kde sú dva rôzne typy buniek, jedna skupina s chromozómom X od mamy a druhá s otcovým. Niektoré stavy môžu spôsobiť zviditeľnenie týchto línií aj u ľudí. 

Dôkaz, že svoje telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomoc pre lekárov

Ďalším zriedkavým, ale extrémnym príkladom mozaiky u ľudí je tzv. chimérizmus, keď sa dve rôzne oplodnené vajíčka spoja do jedného jedinca. Môže to skončiť náhodnou kombináciou dvoch geneticky odlišných typov kože, ktoré sa najčastejšie ukazujú vo forme šachovnicového vzoru mozaiky.

Niektorí vedci sa domnievajú, že tieto línie môžu tiež vysvetľovať spôsob šírenia vyrážok, ako je napr. pri dermatitíde. Bežnejšie kožné ochorenia, ako je ekzém a psoriáza, môžu mať tiež rovnaké vzorce.

Je zaujímavé zamýšľať sa nad tým, ako môže vyzerať jedinečná sada Blaschkových línií práve u vás. V každom prípade, pochopenie týchto vzorov by mohlo lekárom pomôcť v lepšej diagnostike kožných ochorení. 

Viac o téme: KožaZdravieTeloČiaryBlaschko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9