Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivé zistenie o rizikách infarktu: Ak máte tento črevný problém, pozor na srdce!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Zápalové ochorenia čriev (IBD), ako Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, trápia stále väčší počet ľudí. To isté však možno povedať o srdcovo-cievnych ochoreniach. Náhoda? Podľa nového zistenia spolu tieto dva zdravotné problémy môžu súvisieť.

Americkí lekári z University Hospitals Cleveland Medical Center našli znepokojivú súvislosť medzi zápalovými ochoreniami čriev (IBD) a srdcovo-cievnymi problémami. Vychádzali z výskumu, v rámci ktorého sumarizovali informácie o 22 miliónoch pacientov. Zistili, že zápalové ochorenie čriev, ako Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, sa spája s vyšším rizikom infarktu myokardu.

Čítajte viac: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Kým predchádzajúce vedecké štúdie poukázali na vzťah medzi ochoreniami srdca a reumatoidnou artritídou či ochorením lupus, súvzťažnosť s IBD je pre vedcov novinkou a nie je jasné, prečo k nej dochádza.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com

Po trojročnom výskume vedci skonštatovali, že u pacientov s IBD je riziko srdcového infarktu o 23 percent vyššie oproti ľuďom bez diagnózy zápalového ochorenia čriev. IBD sa tak teoreticky môže zaradiť medzi ďalšie rizikové faktory srdcového infarktu spolu s fajčením, vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Pozoruhodnou zaujímavosťou tiež je, že u pacientov s IBD boli častejšie zastúpené aj spomínané rizikové faktory.

Paradoxne, najvyššie riziko infarktu sa vzťahuje na mladších pacientov s IBD (40 rokov a menej) a žien (u ktorých býva IBD agresívnejšie). Podľa výskumného tímu môže byť zistenie užitočné najmä pre kardiológov, ktorí by mali diagnózu IBD uznať ako rizikový faktor srdcového infarktu.  

 

 

Viac o téme: InfarktCrohnova chorobaUlcerózna kolitídaZápalové ochorenie čriev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9