Trávenie ako na hojdačke: Skryté ochorenie, pri ktorom telu chýbajú dôležité živiny

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-29 06:00:00

Ohlási sa vždy, keď do úst vložíte pokrm s obsahom lepku. Diagnóza celiakia býva náročná na stravovací režim. Lepok je totiž prirodzenou súčasťou mnohých potravín nášho každodenného jedálnička. Viac nám o nej prezradil gastroenterológ Tibor Hlavatý.

„V západnej populácii trpí celiakiou asi 0,5 až 1 percento populácie. Diagnóza je však stanovená len u časti z nich,“ ozrejmuje gastroenterológ Tibor Hlavatý z V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov. Prejavy nepríjemného tráviaceho ochorenia spúšťa lepok, respektíve glutén, ktorý sa nachádza v povrchových častiach zŕn pšenice, raže a jačmeňa.

Čítajte viac: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

„Keď je pacient precitlivený na lepok, jeho imunitný systém napáda sliznicu vlastného tenkého čreva a ničí ju. Dochádza tak k jej splošteniu a poruchám trávenia. Predpokladom tejto precitlivenosti je genetická predispozícia určitých typov HLA génov. Ak ich pacient nemá, celiakia sa uňho nemá ako vyvinúť, ak ich má, existuje asi 3-percentná pravdepodobnosť, že celiakiu dostane,“ vysvetľuje špecialista.

Medzi typické príznaky celiakie patria hnačky, poruchy trávenia, chudnutie a prejavy nedostatku živín, ako sú vitamíny alebo minerálne látky, u detí neprospievanie a spomalenie rastu, opisuje odborník a dodáva, že ochorenie môžu prezrádzať aj netypické prejavy, napríklad ťažoba pri trávení, nafukovanie, chudokrvnosť bez inej zjavnej príčiny, zvýšené pečeňové testy, depresia, rednutie kostí (osteoporóza) a mnohé ďalšie príznaky.

Treba obmedziť aj laktózu

Strava celiatikov musí byť jednoznačne bezlepková. „Na začiatku diéty sa odporúča na niekoľko mesiacov obmedziť aj príjem laktózy, nakoľko v oslabenej sliznici tiež chýbajú enzýmy na trávenie mliečneho cukru. Po zlepšení príznakov je zväčša možné túto bezlaktózovú diétu ukončiť a pokračovať len v bezlepkovej,“ upozorňuje Tibor Hlavatý.

Niekedy sa ľudia obávajú, či nemá bezlepková diéta riziká, pretože obilniny sú tiež zdrojom vlákniny a dôležitých živín. „Bezlepková diéta nemá žiadne riziká a je možné ju bez obáv dlhodobo dodržiavať. Pri tejto diéte sa obmedzujú pekárenské výrobky a potraviny z múky, ktoré bývajú kaloricky bohaté. Celkový kalorický príjem tak zväčša klesá a s ním aj hmotnosť pacientov. Aj preto sa niekedy dávajú na tento typ diéty ľudia, ktorí celiakiou netrpia. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že príprava bezlepkovej stravy je časovo náročnejšia a aj o dosť drahšia,“ dopĺňa odborník.

Ako ďalej vysvetľuje gastroenterológ, plynatosť a hnačky nemusia vždy poukazovať na intoleranciu lepku, ale môžu byť spôsobené mnohými ochoreniami. Pri pretrvávajúcich ťažkostiach tohto druhu je preto nutné dôkladné vyšetrenie u gastroenterológa. „Jednou z príčin môže byť napríklad intolerancia fruktózy,“ podotýka.

Hoci je celiakia ochorením na celý život, väčšina pacientov s bezlepkovou diétou dokáže viesť úplne normálny život bez ťažkostí. „Dokonca si myslím, že väčšina z tých celiatikov, ktorá sa vedome zdravo stravuje, je možno ešte aj zdravšia a vitálnejšia ako bežná populácia,“ uzatvára špecialista.

 

Fotogaléria


Tagy:
celiakia glutén intolerancia lepku

2018-01-29 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia