Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Každodenný hygienický návyk sa vám môže vypomstiť: Dôsledky, ktoré nikto nečakal

Pozor na používanie ústnej vody! Zobraziť galériu (2)
Pozor na používanie ústnej vody! (Zdroj: thinkstock.com)

Kým niektorí ju vôbec nepoužívajú, iní na ňu nedajú dopustiť a je ich každodenným pomocníkom. V každom prípade ústna voda je súčasťou zubnej hygieny. S jej používaním by sme to však nemali preháňať. Vedci majú dôkaz, prečo je vhodné sa v používaní ústnej vody viac krotiť!

Zubný chrup si vyžaduje každodennú starostlivosť. Aby sme ho udržali zdravý, je dobré okrem zubnej kefky, používať aj medzizubné kefky či zubné nite. Medzi doplnkovú starostlivosť patrí aj ústna voda, ktorá chrup prečistí a dodá svieži dych. Pri vyplachovaní úst touto vodou by sme však mali byť opatrní!

Čítajte tiež: Žena vyskúšala tajný recept stredovekých kurtizán: Vôňa, z ktorej vraj muži strácajú hlavu!

Zabíja dobré baktérie

Podľa novej štúdie antibakteriálna zložka, nachádzajúca sa v ústnej vode, môže zničiť dobré baktérie v našich ústach, ktoré chránia pred cukrovkou a obezitou. Vedci pritom zdôrazňujú, že riziko sa zvyšuje u tých, ktorí ju používajú pravidelne dvakrát denne. Šanca na vznik cukrovky je v tomto prípade u nich až o 50% väčšia, ako sa uvádza na mirror.co.uk. Títo ľudia majú vyššiu pravdepodobnosť cukrovky typu 2 alebo prediabetesu, kedy je hladina cukru vyššia ako normálne, ale zatiaľ nie je dostatočne vysoká na cukrovku 2. typu, než v prípade, ak by používali ústnu vodu denne alebo vôbec. Vedci pritom zohľadňovali pohlavie, hmotnosť a stravu.

Každodenný hygienický návyk tak môže zabiť užitočné, ale i škodlivé baktérie v ústach. Upozorňuje na to autor štúdie, profesor Kaumudi Joshipura, ktorý zdôrazňuje, že ide o baktérie, ktoré nás chránia pred cukrovkou a obezitou. Profesor epidemiológie na Harvardskej škole verejného zdravia dodal, že takmer všetky bežne používané prípravky na ústnu vodu obsahujú nejakú antibakteriálnu zložku, ktorá zabíja baktérie - dobré i zlé.

Správne čistenie zubov je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Väčšina týchto antibakteriálnych zložiek v ústnej vode nepôsobí len na konkrétne perorálne baktérie. Namiesto toho sa tieto zložky zameriavajú na širokú škálu baktérií v ústach," objasnil odborník.

Štúdia, publikovaná v časopise Journal of Periodontal Research, zistila, že niektoré ústne baktérie nás pravdepodobne dokážu ochrániť pred cukrovkou a obezitou. Ďalšia štúdia z roku 2013 zase zistila, že používanie ústnej vody po dobu 1 týždňa by mohlo znížiť produkciu perorálnych dusitanov o 90% a znížiť hladinu dusitanov o jednu štvrtinu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9