Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šesť tajomstiev manželského šťastia podľa odborníkov: Odpoveď sa ukrýva v spálni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Kto chce byť v manželstve šťastný, nemal by príliš trvať na konvenčnom správaní. Toto zlaté pravidlo úspechu platí najmä v posteli. Spálňa je podľa odborníkov kľúčom k spokojnému partnerstvu. Nie je to však o sexe, upozorňujú!

 

Spokojnosť spí na oddelených lôžkach

Výskumy ukazujú, že takmer štvrtina manželských párov nezdieľa spoločné lôžko. Experti usudzujú, že je to pre manželstvo užitočné, píše taliansky denník Corriere della Sera. Po prvé, partneri sa prebúdzajú spokojnejší. Môžu spať osem hodín bez prerušenia, teda bez toho, aby sa vedľa nich niekto prevracal, kopal alebo chrápal.

Čítajte viac: Tvár odhaľuje intímne tajomstvo, tvrdí veda: Jediný znak prezrádza, aký máte sexuálny život

Podľa Davida Bennetta, manželského poradcu a autora početných príručiek, sa partneri, ktorí spia spoločne, budia v priemere šesťkrát za noc. Vplyvy neustáleho vyrušovania zo spánku zahŕňajú zvýšené riziko fyzických a duševných ťažkostí, ako sú depresie a obezita, ktoré rozhodne neprispievajú k udržaniu zdravého vzťahu.

Sex nie je povinný

Po druhé, sex nie je povinný. Ak sa sex stane rutinou, môže byť ťažké navodiť tú správnu atmosféru. Spanie na oddelených posteliach odstraňuje riziko, že sa partneri budú cítiť povinní sa milovať, alebo že jeden z nich bude musieť odmietnuť toho druhého, vysvetľuje sexuologička Miyoko Rifkinová, ktorá tiež odmieta vášnivé objatia v čase nočného prebudenia.

Šesť tajomstiev manželského šťastia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K nespočetným výhodám dobrého spánku patrí aj tá skutočnosť, že organizmus nepotrebuje toľko úsilia na to, aby zostal v dobrej kondícii. Početné štúdie preukázali, že osoby, ktoré spia nedostatočne, majú sklon k hromadeniu tuku v centrálnej časti tela.

Aby vášeň nevyprchala

Po tretie, partneri si vzťah viac vážia. Človek túži po tom, čo práve nemá, a platí to aj o sexe. „Ak spíme na oddelených lôžkach, je tu väčšia pravdepodobnosť, že si budeme viac vážiť intimitu a fyzický kontakt, pretože nie je také ľahké priblížiť sa k partnerovi, ako vtedy, keď obaja spia na spoločnom lôžku. To pomáha udržiavať fyzickú stránku vzťahu ako prioritu a tomu a znižuje riziko vyprchania vášne,“ zdôrazňuje sexuologička a psychoterapeutka Kristie Overstreetová.

Redukcia hádok

Po štvrté, zredukujú sa hádky. Keď sa človek v noci neustále budí alebo sa nevyspí, je potom pravdepodobnejšie, že sa bude cítiť byť na pokraji síl. Možno potom povie alebo urobí niečo, čo by inak nechcel povedať ani urobiť. „Ak spíme sami, sme ráno čerství a oddýchnutí, čo je zásadné pre to, aby sme nemali zlú náladu. Znižuje sa tak pravdepodobnosť konfliktu s partnerom,“ hovorí doktorka Overstreetová.

Priestor

Po piate, máme čas sami na seba. Keď spíme na spoločnom lôžku každú noc, môže to spôsobiť, že sa vzťah premení na čosi prchavé a slabé. „Každý z nás potrebuje vlastný priestor a občasný výdatný spánok ďaleko od partnera je práve tým, čo nám pomáha, pretože dodáva životaschopnosť vzťahu,“ upozorňuje expert na partnerské vzťahy Chris Armstrong.

Lepšia komunikácia

Po šieste, oddelené lôžka zlepšujú komunikáciu medzi partnermi. Každý z nás robí v spánku „podivné“ veci, či už ide o chrápanie, neustále prevracanie sa alebo rozprávanie zo sna. Toto rušivé správanie len zvyšuje rozpory v rámci partnerstva, ktorých nevyhnutným dôsledkom sú hádky. Tie niekedy môžu viesť aj k závažnejšiemu problému. „Ak spíme sami, ukončíme toto neustále napätie a zlepšíme vzájomnú komunikáciu. Aj keď oddelené lôžka nemožno považovať za trvalé riešenie, raz za čas môžu byť potrebné,“ dodáva Armstrong.

Viac o téme: PosteľSexSpánokManželstvoVzťah
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9