Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prechladnutie môže skončiť aj smrťou: Pneumokoky strašia najmä starších

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Pripomína obyčajné prechladnutie, no v skutočnosti je oveľa nebezpečnejšia. Reč je o pneumokokovej infekcii sprevádzanej kašľom a horúčkou. Každý štvrtý senior nad 65 rokov, ktorý sa baktériou nakazí, kvôli zníženiu imunity v staršom veku zomrie, uviedla vedúca Kliniky infekčných, parazitických a tropických chorôb Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

 

Pneumokoky sú jednou z príčin závažného zápalu pľúc a iných nebezpečných zápalov vrátane zápalu mozgových blán. „Vo vyššom veku imunita prirodzene trochu klesá, ale niektorí seniori sa dostanú do hranice, keď antibiotiká síce dokážu zabíjať baktérie, ale telo sa s tým už nedokáže vyrovnať,“ povedala Roháčová. Medzi ďalšie zraniteľné skupiny patria ľudia s poruchami imunity a deti.

Čítajte viac: Každý deň pila zázvorovú vodu: Bola zaskočená, čo sa stalo s jej telom

Jeden z 90 druhov pneumokokov má v tele podľa Roháčovej asi päť až desať percent dospelých a 20 až 40 percent detí. Ich imunita si s baktériami zvyčajne poradí a zmiznú, alebo sú nahradené iným typom baktérií. Rizikovým faktorom nákazy je fajčenie, pobyt v prašnom prostredí, ale aj chrípka alebo alergia. Baktérie pneumokokov sa podobne ako u chrípky šíria vzduchom. Spôsobujú zápaly uší, kĺbov, dutín, ale aj pobrušnice, krvi alebo mozgu. Medzi najzávažnejšie komplikácie patrí pneumónia - až pätina nakazených musí byť hospitalizovaná.

Prechladnutie môže skončiť aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa prednostu Kliniky pneumológie a hrudnej chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norberta Pauka prejde v pätine prípadov zápal pľúc vyvolaný pneumokokmi do krvi. „Nad 65 rokov dosahuje úmrtnosť až 50-percentná,“ dodal.

Očkovanie proti pneumokokom

Ako sa pre Vyšetrenie vyjadrila Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, „na Slovensku sú deti proti pneumokokom povinne očkované. Očkovanie prebieha v 3., 5., a 11. mesiaci života 10 alebo 13-valentnou vakcínou (plne uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia je len 10-valentná vakcína)". Povinné očkovanie sa týka aj osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb, pričom majú nárok na vakcínu plne uhrádzanú z verejného zdravotného poistenia.

Očkovanie sa ďalej odporúča aj ľuďom, ktorí sú vystavení zvýšenému riziku nákazy, a to bez ohľadu na vek, alebo osobám so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, s metabolickými, renálnymi či imunitnými poruchami. Očkovať by sa mali dať aj osoby pred splenektómiou (chirurgické odstránenie sleziny) s funkčnou alebo anatomickou aspléniou (nesprávne vyvinutá slezina) a ľudia, ktorí už dovŕšili 59 rokov. Aj v tomto prípade majú nárok na vakcínu hradenú zo zdravotného poistenia. „Očkovanie sa považuje za najspoľahlivejšiu ochranu pred ochorením vyvolaným typmi pneumokokov, ktoré sa nachádzajú vo vakcíne,“ spresnila Zuzana Drobová.

Viac o téme: PrechladnutiePneumokokyPneumokoková infekcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9