Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nádcha, ktorá trvá len tri dni? Skvelý tip, ktorý skráti dĺžku trvania choroby!

Zbavte sa choroby čo najrýchlejšie! Zobraziť galériu (2)
Zbavte sa choroby čo najrýchlejšie! (Zdroj: thinkstock.com)

Vodový výtok z nosa, kýchanie, upchatý nos, škriabanie v hrdle. Nádcha takmer každého „napadne“ práve v chrípkovom období. Teploty náhle klesnú a priblížia sa k nule, k tomu dážď a studený vietor a nepridáva tomu ani pobyt vo vykúrených miestnostiach.

Najhoršie na tom je, že tieto nepríjemné príznaky musíme trpieť väčšinou až sedem dní! Na začiatku pociťujeme mierne prejavy, potom sa to zhorší a zase pomaly ustúpia. Je to však dosť dlhá doba, počas ktorej sa necítime dobre a sme vyradení z každodenných činností. Našťastie, je tu dobrá správa. Priebeh nádchy sa dá skrátiť len na tri dni!

Nedávna metaanalýza, ktorú zrealizovali odborníci z Fínska prišla k záveru, že pastilky so zinkom dokážu skrátiť trvanie prechladnutia. Vedci zistili, že 80 až 92 miligramov zinku denne spraví zo sedemdňovej nádchy len trojdňovú.

Vírus v tele dlho neprežije

Niečo na tom bude, keďže o zinku je známe, že znižuje odozvu vírusu pri prechladnutí, ako potvrdzuje Murry Grossan, MD, ušný, nosný a krčný otoralynologista z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles. Vírus tak neprežije dlhšie obdobe v ľudskom tele a vy sa budete lepšie cítiť omnoho skôr. Táto látka je potrebná tiež pri vývoji T-lymfocytov, t.j. bielych krviniek, ktoré v organizme pôsobia proti vírusom a škodlivým baktériám. Pomáhajú potláčať infekcie. Zinkové výživové doplnky sa preto môžu zdať ako účinní pomocníci, keď nás skolila choroba. 

Akonáhle si všimnete prvé príznaky nádchy, začnite užívať zinok. Táto minerálna látka taktiež môže blokovať určitý proteín, ktorý slúži ako brána vírusu pri vstupe do vášho tela. Výsledkom je menej vírusových jednotiek v tele.

Pozor na množstvo

Odborník odporúča užívanie pastiliek so zinkom po celý deň, no treba si dávať pozor na množstvo – nie viac ako 80 až 100 miligramov, ako upozorňuje hlavný autor štúdie Harri Hemilä, MD, PhD. Prekročenie odporúčanej dávky by mohlo spôsobiť nevoľnosť a taktiež problémy so žalúdkom. Nechajte pastilky pomaly rozpustiť v ústach, vďaka čomu ostanú ióny zinku v strede krku čo najdlhšie. Majú protizápalový účinok, utíšia bolesť v krku a vy pocítite úľavu.

Samozrejme, nemusíte sa spoliehať len na pastilky, môžete si zvoliť aj iné spôsoby liečby. Vítaný je napr. nosový sprej po dobu 2 až 3 dní, ktorý vás zbaví upchatého nosu. 

Čítajte tiež: Vyčuchajte chorobu: Telesný pach prezradí aj to, čo by ste nechceli!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9