Zo sekundy na sekundu nastane peklo: Vytúžená úľava aj bez pomoci lekára!

Problémy so seknutými krížami môžu nastať nečakane, no predchádzať im mohla bolesť.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-12 06:00:00

Príde to vždy nečakané a vždy v tej najnevhodnejšej dobe. Kto už zažil ukrutnú bolesť seknutých krížov zrejme vie, čo je to ostať ochromený. Viete, čo robiť, ak sa takéto niečo prihodí?

Chrbtica trpí aj pri sedení 

Bolestiam v oblasti krížov či drieku sa odborne hovorí lumbalgia. Najčastejšou príčinou sú problémy medzi štvrtým a piatym driekovým stavcom, alebo o stavec vyššie – medzi piatym driekovým a prvým krížovým.

Nepríjemnosti v tejto oblasti spôsobuje fakt, že väčšina záťaže na našu chrbticu sa sústreďuje do tejto oblasti. Upínajú sa na ňu svaly, väzy, kvôli tomu vlastne môžeme robiť pohyby. Na tak malú oblasť je to príliš veľká záťaž.

Čo seknutie môže spôsobiť? 

Povestné seknutie prichádza z ničoho nič, no môže byť aj výsledkom dlhodobejšieho problému. Buď chrbát preťažujeme, ignorujeme nie len prechladnutie ale aj problémy, ktoré môžu bolesť spôsobiť.

Aj samotné sedenie je pre chrbticu záťaž, preto lekári odporúčajú sem tam sa zo stoličky zdvihnúť a trebárs sa prejsť či zacvičiť si. Potom by sa nemuselo stať rýchle zodvihnutie či prudký pohyb na dlho „tým posledným“.

Ako sa po seknutí správať? 

Skôr ako zájdete za lekárom, skúste tieto odporúčania. Aj v momente, keď vás chrbát nebolí. Prevencia je dôležitá.

Ak ste začali pociťovať bolesti, prvá vec, ktorú by ste mali spraviť je, dostať sa do vzpriamenej polohy. Táto pozícia je vhodná najmä preto, aby sa predišlo ďalším škodám a bolesti.

Často hľadáme úľavu v rôznych iných polohách chrbtice, pretože sa snažím nájsť úľavu. Pri seknutých krížoch by sme nato mali zabudnúť. Nie je to pre chrbticu dobré a ani zdravé, vzpriamená, neutrálna poloha pomôže najviac. 

Chcete vziať niečo zo zeme? Odporúčanie je jednoduché. Skúste to v podrepe.

„ Pri pohľade hore ku stropu pomáha udržať chrbticu rovno,“ povedal Keith Puri, chiropraktik z Massachusetts.

Ak si napríklad potrebujete umyť zuby alebo umyť riad, ostaňte vzpriamenej polohe, celé telo nakloňte v bokoch.

O pohyboch premýšľajte 

Aby sa zabránilo v pohybe, ktorý spôsobuje jednak bolesť ale aj skrútenie spinálnych svalov, premýšľajte nad každým ďalším pohybom. Ak sa musíte otočiť, otáčajte sa celý, nie iba tvár. Stabilita by mala byť najvyššou prioritou, aj keď to znamená, že sa musíte prekonať a robiť veci inak ako bežne.  

Na doplnkovú starostlivosť odporúča chiropraktik gély na odstránenie bolesti, chladivý pocit takýchto mastí pomáha znižovať zápal a zmierňujú opuch. Do postihnutej oblasti sa dostáva viac krvi, prekrvením sa uvoľňuje aj bolesť aj samotný sval.

Pomôžu aj tabletky od bolesti, pretože ich protizápalové vlastnosti môžu spraviť najlepšie svoju službu. Je ale dôležité povedať, že tabletky neliečia príznaky niečoho vážnejšieho. Ak pociťuje bolesť už predtým, neutlmujte ich medikamentmi. Pite dostatočne veľa vody, ktorá pomáha zlepšiť kvalitu chrbticových svalov.

Ktoré rady treba dodržiavať?

  • Dodržiavajte správny sed – 90 stupňové uhly v kolenách, lakťoch, bedrových kĺboch
  • Vstávanie z postele by malo byť z ľahu, cez bok, zodvihnutie sa pomocou rúk
  • Topánky by sme si mali obúvať v podrepe s jedným kolenom na zemi
  • Predmety zo zeme zdvíhame vždy z podrepu, nikdy nie s rovnými nohami a predklonom
  • Ženy by tašky mali nosiť cez plece a hrudník, nikdy nie na jednom pleci

Čítajte tiež: Bolesti chrbta ako prekážka: Prekvapí vás, no príčina je nie zlý matrac!

2016-02-12 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia