Bolesti kĺbov pri zmene počasia: Výmysel alebo sa to skutočne môže stať?

Bolesť kĺbov pri zmene počasia je hypotetická teória, no má niečo do seba.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-07 17:20:00

Určite to poznáte. Začínajú vás bolieť kĺby, miesta zlomenín, migréna začína byť neznesiteľná. Zrejme sa zmení počasie, poviete si. Hoci to niekto berie ako „poveru“, tento fenomén má reálne základy.

Ak vám babička zvykla hovorievať, že sa určite zmení počasie, pretože ju bolia kĺby, nevymýšľala si. Hoci to nie je vedecky potvrdené, niektorí vedci sa prikláňajú k tomu, že to určitú spojitosť môže mať. 

„Pre akúkoľvek príčinu sa ľudia s chronickou bolesťou boja niečo povedať, pretože si myslia, že sú blázni,“ povedal Robert Newlin Jamison, psychológ z Pain Management Center v Brighame v Bostone.

Za všetko môžu zmeny tlakov 

Akákoľvek zmena tlaku či hmotnosti vzduchu môže spôsobiť bolesť kĺbov alebo bolesti hlavy. Príkladom je práve barometrický tlak - teda tlak, ktorý vytvára hmotnosť atmosféry. Laicky by sme ho mohli predstaviť ako záťaž vyvíjanú na naše kĺby, okolité tkanivá, ktoré sa rozpínajú. Čím nižší tlak je, tým je hmotnosť väčia a s ním aj tlak. Tkanivá sa rozpínajú, nastupuje bolesť. 

„Je to mikroskopická záležitosť a ťažko si toho môžeme všimnúť, okrem vnemov, ktoré máme,“ hovorí Jamison.

Navyše ľudia, ktorí majú chronické bolesti majú niekedy porušené aj nervy, ktoré sú citlivejšie práve kvôli zraneniu, zápalu či jaziev.

Teória je hypotetická aj preto, lebo tak ako niektorí ľudia s artritídou hovoria o bolestiach pri zmene. V odbornom časopise Pain sa uvádza, že viac ako dve tretiny ľudí s chronickým bolesťami v San Diegu, Nashville, Bostone a Worcestri  máva bolesti počas klimatických zmien. Iní pacienti zmeny počasia nepociťujú vôbec.

Lekár James Gladstone z Mount Sinai Hospital v New York City povedal, že artritída sama o sebe ovplyvňuje naše kĺby a keďže tkanivá majú zakončenie práve v nich, zmeny počasia sú citeľné. Buď sa prejavujú ako zvieranie kĺbu alebo tuhnutie.

Bolesť hlavy a klimatické zmeny

Rovnako nejednoznačne, no s viacerými potvrdeniami priamo od pacientov aj migrény súvisia so zmenou tlaku, ale aj zmenou vlhkosti či teplotou.

„Čo je ale úplne jasné je, že oblačnosť, prehánky a daždivé počasie má za následok viac migrén u pacientov,“ povedal doktor Steven Graff – Radfort z Cedar Sinai Medical Centre v Los Angeles.

Dodal, že podľa toho ako často a bolestivo pacientov hlava bolí, mali by si svojím lekárom určiť či upraviť liečebný plán.

Zhoršenie bolestí sa netýka len pacientov

To, že sa nás zmeny počasia netýkajú neznamená, že sa nemáme dostatočne chrániť. Zima spôsobí na naše svaly, väzy, šľachy, pomaly tuhnú, čo môže byť jednou z podmienok pre zhoršenie kondície.

Preto sa treba chrániť, bez ohľadu nato, v akej kondícii sme. Teplé oblečenie by mal byť základ, pretože ak sa začnú bolesti, už môže byť na prevenciu neskoro.

Najdôležitejšie ale je, že tak ako sa zmení počasie, tak sa zmení aj bolesť. Je to stav dočasný, hoci bolestivý.

Čítajte tiež: Bolesti chrbta ako prekážka: Prekvapí vás, no príčina je nie zlý matrac!

2016-02-07 17:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, webmd.com, weather.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia