Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Antibiotiká väčšinu chorôb nevyliečia: Takto by sa mali v skutočnosti brať!

Správne užívanie antibiotík je dôležité.
Správne užívanie antibiotík je dôležité. (Zdroj: profimedia.sk)

S jesenným počasím sme pocítili aj silu chorôb. Nádchy, chrípky, upchatý nos, boľavé hrdlo. Tiež pri každej chorobe utekáte k lekárovi a dopujete sa antibiotikami? Pri ktorých chorobách nemusíte nutne svoj organizmus zaťažovať liekmi.

Antibiotiká by sa mali predpisovať iba v momente, kedy sú naozaj nevyhnutné. Ak by lekár predpisoval lieky pri každej menej závažnej chorobe, znamenalo by to jedno – vytvorenie „superbaktérií“, ktoré by mohli byť odolné voči liekom. To by mohlo byť pre zdravie ohrozujúce.

Kedy antibiotiká skutočne potrebujeme?

  • Ušná infekcia

Bolesť v uchu je nepríjemná, vieme ju však bezpečne liečiť aj bez antibiotík.

Iná situácia nastáva, ak bolesti trápia ratolesti. Určite by sme nemali aplikovať rôzne domáce procedúry, hoci aj overené. Nie vždy totiž môžu zabrať tak ako u dospelých, mohli by aj uškodiť. To je však na rozhodnutí každého z nás.

Podľa American Academy of Family Physicians, niektoré ušné infekcie prejdú do jedného či dvoch dní bez toho, aby sme potrebovali lieky – platí to aj u detí do dvoch rokov.

Ak však ušná infekcia trápi batoľatá či deti mladšie ako šesť mesiacov, deti do dvoch rokov s veľkými bolesťami, alebo so závažnými príznakmi, je rozhodne lepšie, ak sa budete spoliehať na predpis liekov od svojho lekára.

  • Ekzém

Táto kožná choroba potrápi každého z nás, nemusí to byť ani diagnostikované ochorenie. Antibiotikám by sme mali povedať nie najmä ak nejde o bolestivé svrbenie, ktoré dokáže „poraziť“ hydratácia pomocou krémov či mastičiek, ktoré vám lekár odporučil.

Ak ale máte podozrenie na bakteriálnu infekciu, teda sa vám na pokožke vytvárajú rany, vredy plné hnisu, chrasty či máte pokožku červenú a opuchnutú a na dotyk horúcu, jednoznačne choďte za odborníkom.

  • Očná infekcia

Oči sú citlivým miestom, ktoré svojou nepohodou dokážu vyviesť z miery nejedného z nás. Podľa Mayo Clinic však nie všetky bolesti očí nie sú spôsobené baktériami. Začervenané oči môžeme mať z alergie alebo aj z vírusového ochorenia.

Väčšina bolestí, ktoré pociťujeme by mala odznieť do 10 dní. Postačia pri tom kvapky do očí.

Antibiotiká sa predpisujú, respektíve sa do oči kvapkajú bezprostredne po zákroku, ak nejaký podstupujete. Lieky sú rozhodne potrebné, ak sa okrem bolesti či začervenania objavia opuchy, časté slzenie či zhoršené videnie.

  • Respiračné ochorenia

To sú tie, ktoré nás na jeseň najčastejšie ohrozujú. Antibiotiká nie sú potrebné pri nádche, prechladnutí, pri väčšine prípadov kašľa, pri niektorých prípadoch bronchitídy, ktorú spôsobujú vírusy.

Ak máte podozrenie na streptokoka, je najideálnejšie navštíviť lekára. Rovnako ako vtedy, ak kašeľ pretráva viac ako 14 dní alebo sú testy na streptokoky pozitívne.

  • Zápal prínosových dutín

Toto ochorenie je vo väčšine prípadov vírusového pôvodu. Väčšina z nich sa vylieči do týždňa, aj keď nie sú špeciálne liečené.

Liečba antibiotika nastupuje vtedy, ak zápal neprechádza po 10 dňoch, keď sa stav nezlepšuje, naopak sa zhoršuje.

Pár zaujímavých faktov

  • Antibiotiká by sme mali brať až vtedy, ak je preukázaná bakteriálna infekcia
  • Väčšina prechladnutí, kašeľ či hlieny v nose sú spôsobené vírusmi, na ktoré antibiotiká nezaberajú
  • V roku 2014 bolo vydaných viac ako 83 miliónov balení liekov na lekársky predpis – teda tých, ktoré sú uhrádzané na základe zdravotného poistenia
  • Najvyššia spotreba predpísaných liekov boli lieky na kardovaskulárne ochorenia, za  nimi nasledovali nervové ochorenia, tretiu priečku obsadili lieky na tráviaci trakt a metabolizmus
  • Liekom bez receptu kraľovali analgetiká – tých sa vydalo viac ako šesť miliónov balení, nasledovali antireumatiká a antiflogistiká (lieky na znižovanie horúčky či zápalu)
  • Vysoké percento zimných ochorení, ktoré postihujú nos, uši, hrdlo či pľúca sú vírusového ochorenia
  • Priemerná spotreba antibiotík na Slovensku je vyššia ako priemer v krajinách OECD

Ako zistiť, či antibiotiká potrebujeme?

Ak predpísané antibiotiká nezaberajú, lekár má dve možnosti na určenie, o akú infekciu ide – prvé je odobratie krvi a následné výsledky sedimentácie – počet bielych krviniek v krvi. Tento test však trvá niekoľko dní, takže pacient sa musí do čakárne vrátiť.

Druhým je CRP, test na c-reaktívny proteín. Jeho hladina dokáže určiť, o akú infekciu ide, či je alebo nie je potrebné predpísať antibiotiká. Kým tento test je rýchly a účinný, preplácaný je iba u detí. Dospelým tento test prepláca len jedna z poisťovní priamo lekárovi, niektoré poisťovne tieto testy preplácajú priamo laboratóriu. 

Ako sa baktérie stávajú rezistetnými? 

Čítajte tiež: Veľká konkurencia kávy, ktorá vás prekvapí: Tento nápoj vás viac nakopne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9