Žuvačky ako ich nepoznáte: Nahradia pomôcku, ktorú denne používame?

Vyrovná sa zubná niť obyčajnej žuvačke? Do určitej miery áno.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-13 14:00:00

To, že o svoj chrup by sme sa mali príkladne starať, nás učia už od malička. Umyť si zuby ráno aj večer, po jedle, použiť ústnu vodu, pre dokonalé vyčistenie pripojiť aj zubnú niť. To je všetko v poriadku, kým ste doma a máte na takúto hygienu čas. Čo ak ten čas nie je?

Žuvačky boli počas dlhej doby zatracovaným „pomocníkom“ pre zuby. Najmä preto, že sa považovali za dôvod vzniku kazov či iných zubných problémov. Neposkytovali nám takmer žiadnu ústnu hygienu.

Tento negatívny fakt prelomil výskum uverejnený v magazíne Plos One. Žuvačka toho dokáže viac, ako sme si doteraz mysleli.

Žuvačka vs zubná niť

Tento súboj by asi u každého vyhrala zubná niť, žuvačka by bola výhrou pre lenivejších z nás, ktorým sa nechce niť používať. Ak by ste vedeli, že oba produkty robia podobnú prácu, zmenili by ste názor?

Výskum preukázal zaujímavé zistenie 

Päť subjektov žuvalo žuvačku, pričom každý sa tomuto procesu venoval v rôzne dlhom čase – od 30 sekúnd po desať minút.

Potom si vedci žuvačky vzali do laboratória, kde ich podrobili dôkladnej analýze. Zistili, že na každom kúsku žuvačky je viac ako sto milión baktérií – čo je takmer rovnaké množstvo, aké odstránite z úst počas použitia zubnej nite!  Pokým žuvačku žujete, na jej povrch sa lepia baktérie. Tie videli pod špeciálnym mikroskopom aj vedci, ktorí štúdiu uverejnili. 

Podporí výskum vývoj "super" žuvačky? 

Výrobcovia sa snažia vylepšovať nielen chute žuvačiek, snažia sa pre zuby spraviť maximum. Preto pridávajú rôzne látky na remineralizáciu zubov, látky na znižovanie plaku a zápalu ďasien. Vytvorením zoznamu toho, čo vlastne žuvačky obsahujú a čo by ešte mohli obsahovať a tým zlepšiť nie len povesť ale aj účinnosť žuvačky, v budúcnosti môže pomôcť vytvoreniu takej žuvačky, ktorá by bola dostatočnou ochranou zubov aspoň v niektorých situáciách. Nie vždy sme schopní použiť celú „armádu“ pomôcok na dokonalé vyčistenie chrupu.

So žuvaním to nepreháňajte 

To, že žuvačka dokáže zastúpiť zubnú niť by však nemalo byť pravidlom, skôr výnimkou. Miesta, ktoré dokonale vyčistíte niťou, žuvačkou nevyčistíte, poskytnete ústam dočasné „uspokojenie“. Ani celodenné žuvanie žuvačky nedokáže nahradiť poriadne čistenie zubov dvakrát denne a doplnenie tohto procesu zubnou niťou a ústnou vodou. 

Nezabúdajte na najdôležiteší fakt! 

„Je dôležité uvedomiť si, že to platí iba pre žuvačky bez cukru – ak ste teda závislí na žuvačky s obsahom cukru, cukrom môžete „kŕmiť“ baktérie v ústach,“ povedal Ross Pomeroy.

Čítajte tiež: Čoho sú schopné obľúbené jesenné plody? Toto ste o šípkach ani len netušili!

2015-10-13 14:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaldaily.com, testtube.com, realclearscience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia