Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Seknutie v krku či krížoch? Toto vám pomôže

Stačí zatlačiť na bolestivé miesta na krku a hneď pocítite úľavu po seknutí.
Stačí zatlačiť na bolestivé miesta na krku a hneď pocítite úľavu po seknutí. (Zdroj: thinkstock.com)

Seknuté kríže, či krk - stačí nesprávne otočiť hlavu či zlý vankúš a bolesť je na svete! Mnohí to už určite zažili. Seknutie v krku, kedy sa vám hlava nedá otočiť do jednej alebo druhej strany. Ako si vtedy pomôcť, aby ste čo najrýchlejšie pocítili úľavu?

Pomoc pri seknutí v krku

Ako sa uvádza na webe Health.com, pri seknutí je najlepšie navštíviť maséra, ktorý ovláda jemné techniky. Ak však nemáte takúto možnosť, môžete si pomôcť aj sami. Vyhľadajte si na krčných a okolitých svaloch bolestivé miesta a na tie zatlačte 20-30 sekúnd, kým neucítite povolenie postihnutého miesta. Nepríjemnú bolesť vystrieda úľava. Hneď vám bude lepšie! Robte tak niekoľkokrát za deň. Popr. skúste aj masáž bolestivých miest ľadom, ktorý utlmí bolesť. Po ošetrení sa oplatí krk si trochu natiahnuť, po hranicu bolesti a strečing. Robte tak vtedy, ak ste naozaj seknutý a nejde o vážnejší zápal!

Vyhnite sa klimatizácii a prudkým zmenám teplôt. Na seknutý krk blahodárne pôsobí teplo a hrejivé masti.

Pomoc pri seknutí v krížoch

Tak ako krk, aj seknuté kríže potrebujú pokoj. Úľavu vám môže priniesť ľahučký pohyb. Zafixujte si ruky na bokoch a snažte sa jemne predkloniť. Robte to však veľmi opatrne! Iným môže pomôcť záklon v ľahu na lakťoch alebo v ľahu na chrbte priťahovať jedno alebo obe kolená na hrudník. Čudovali by ste sa, aké je pri seknutých krížoch dôležité dýchanie. Pomaly predýchavajte, dýchajte do krížov a postupujte pomaly hore. Takýmto spôsobom si môžete boľavé miesta premasírovať aj zvnútra!

Prevencia

Najlepšou prevenciou pri seknutí nielen v krku, ale aj celej chrbtice je správne držanie tela. Je jedno, či práve žehlíte, sedíte za počítačom alebo ste na ceste do práce – vždy a všade!

Kedy ísť za lekárom?

Stuhnutý a boľavý krk či chrbát môže signalizovať aj vážnejší problém, ktorý by ste nemali riešiť sami! Môže ísť totiž o meningitídu alebo rôzne deformácie krčnej chrbtice. Ak pociťujete bolesť aj po dvoch či troch dňoch, je načase navštíviť lekára!

Máte dlhodobé problémy s pohybovým aparátom? Pomôže vám konská masť, ktorá zmierňuje bolesti kĺbov pri reumatizme, má hrejivý účinok (prehrieva svalstvo pred záťažou) a zlepšuje prefúziu pri kŕčových žilách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9