Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia zmena: U všeobecného lekára toho vybavíte viac ako si myslíte!

Kompetencie všeobecných lekárov by sa mali zase o čosi rozšíriť.
Kompetencie všeobecných lekárov by sa mali zase o čosi rozšíriť. (Zdroj: thinkstock.com)

Kompetencie všeobecných lekárov by sa mali zase o čosi rozšíriť. Po tom, čo im ministerstvo zdravotníctva (MZ) v minulom roku umožnilo vykonávať predoperačné vyšetrenia sa tentokrát rozhodlo, že ich splnomocní aj na výkon dispenzárnej starostlivosti.

Ide o systematické sledovanie pacienta s chronickou chorobou, avšak v stabilizovanom stave, s cieľom dlhodobej stabilizácie zdravotného stavu a tým predchádzať jeho zhoršeniu. Dispenzarizácia zahŕňa pravidelné vyšetrenia a nastavenie liečby. V súčasnosti ju vykonávajú len špecialisti. Zmeny navrhuje rezort v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa menia aj ďalšie zákony a ktorou sa bude na najbližšej schôdzi zaoberať parlament.

Výhoda pre pacienta

"Prínosom pre pacienta bude, že pri niektorých chorobách bude mať zaistené kvalifikované poskytovanie zdravotnej starostlivosti všeobecným lekárom, ktorý prevádzkuje zdravotnícke zariadenie spravidla v blízkosti bydliska," konštatuje hovorkyňa MZ Martina Šoltésová.

Pacient zaradený do dispenzárnej starostlivosti, ktorý žije v menšej obci, by tak pre vyšetrenie nemusel cestovať do mesta za špecialistom, stačí keď navštívi svojho miestneho všeobecného lekára.

Práškový prírpavok Odaban slúži ako aktívna ochrana proti zapáchajúcim nohám a topánkam. Pri používaní 7-10 dní je zaručená ochrana až po 6 nasledujúcich mesiacov!

Akí pacienti sem patria?

Do dispenzárnej starostlivosti sú zaraďovaní napríklad pacienti s epilepsiou, závažnou osteoporózou či Parkinsonovým syndrómom. Aké konkrétne diagnózy budú spadať pod dispenzár všeobecného lekára, ministretvo ešte nezadefinovalo, už teraz však konštatuje, že pôjde len o niekoľko vybraných chorôb. Určí ich po diskusii s odborníkmi. Šoltésová podotýka, že najprv museli v zákone vyriešiť, aby aj všeobecní lekári mohli mať dispenzarizovaných pacientov, s akými chorobami, stanovia až následne zmenou príslušnej vyhlášky.

Rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov vychádza zo Strategického rámca v oblasti zdravia pre roky 2014 -2030. Ministerstvo podotýka, že v niektorých krajinách Európskej únie sa vo všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti rieši až 80 percent všetkých prípadov bez toho, aby boli posúvané k ďalším lekárom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9