Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako zabiť rakovinu? Pravda o tom, či ju odstránime vylúčením tejto zložky zo stravy!

Cukor je vraj zodpovedný za vznik rakoviny.
Cukor je vraj zodpovedný za vznik rakoviny. (Zdroj: thinkstock.com)

Zabijak 21. storočia alebo jed. Už dlhšie sa tieto slová spájajú so zložkou, ktorá je súčasťou potravín. Tie si ľudia radi doprajú vo zvýšenej miere. Dokonca ju mnohé výskumy dávajú do pozície spúšťača rakoviny. O akú zložku ide?

Neodmysliteľnou súčasťou stravy pre väčšinu ľudí je cukor! Vedci a mnohé výskumy upozorňujú na konzumáciu cukru, ktorý zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Nie sú však tieto slová prehnané?

Cukor = rakovina?

Kalifornský endokrinológ a profesor Robert Lustig z Harvardskej univerzity Lewisa Cantleyho je presvedčený o tom, že cukor môže hrať rolu pri spúšťaní niektorých druhov rakoviny. Keď človek skonzumuje cukor, náhle narastie tvorba hormónu inzulínu, ktorý môže slúžiť ako katalyzátor týchto ochorení. Podľa profesora má približne tretina nádorových ochorení, vrátane rakoviny prsníka, na povrchu niečo, čomu hovoríme inzulínové receptory. Inzulín sa údajne viaže na tieto receptory a signalizuje, že nádor môže začať spotrebovávať glukózu, čo prispieva k rastu nádoru.

V časopise Journal of Clinical Investigation sa objavili výsledky experimentu z nedávneho výskumu, ktorý dáva za pravdu všetkým odporcom, ktorí odmietajú cukor. Spomína sa tam tzv. Warburgov efekt, proces, pomenovaný po Ottovi Warburgerovi. Väčšina rakovinových buniek získava energiu v kyslom prostredí z anaeróbnej glykolýzy. Cukor dokážu spracovať formou kvasenia bez prítomnosti kyslíka. Normálne tkanivo pritom vykazuje nízke glykolické hodnoty, 200-krát nižšie ako rýchlo rastúce rakovinové bunky. Otto Warburg ako prvý vyhlásil, že táto zmena v metabolizme môže byť stavebným kameňom pre vznik rakoviny. Táto jeho teória sa však nebrala vážne, no napriek tomu vyvolala rozruch.

MultiIMUN obsahuje extrakt z hlivy ustricovej, nukleotidy, galakto-oligosacharidy a rovnako aj vitamín C, ktorý priaznivo podporuje imunitný systém, pomáha znížiť únavu a vyčerpanie a má pozitívny vplyv na energetický metabolizmus nielen v priebehu zimného obdobia.

Čo si o tom myslí náš odborník?

Názor o vplyve cukru na vývin rakoviny nie je však u vedcov jednotný. Jedni tvrdia, že by sme si mali dávať pozor na jeho konzumáciu, ak nechceme neskôr bojovať so zákernou chorobou, iní hlásia, že s rakovinou nemá žiaden súvis. Čo si o tom myslí odborník na výživu Ing. Libor Javro?

Nemyslím si, že cukor má priamy alebo nepriamy vplyv na vznik onkologických ochorení..,“ povedal Ing. Libor Javro.

Podľa neho by sme sa mali vyhýbať celkovo nezdravému stravovaniu, pri ktorom ľudský organizmus nedostáva potrebné látky pre jeho zdraviu prospešný vývoj.

„Z toho dôvodu možno povedať, že ten, kto prijíma vo zvýšenej miere potraviny nabité cukrom, prijíma málo potravín zdraviu prospešných, ktoré nás majú chrániť pred onkologickými ochoreniami, čo je najpodstatnejšia chyba,“ objasnil to nutričný špecialista.

Rakovina. Túto diagnózu by nechcel počuť z úst lekára nikto z nás. Keď niekoho nepríjemne prekvapí, pýta sa sám seba, prečo práve ja? Je mnoho faktorov, ktoré prispievajú k jej vzniku. Ak z nej máte obavy, pokojne sa môžete pustiť do redukcii cukrov a na zdravý jedalniček. Nebuďte si však istí, že sa vám na sto percent vyhne. Na druhej strane očakávajte posilnený imunitný systém, celkovo pevnejšie zdravie a minimum únavy. Za to všetko to stojí..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9