Starne nielen tvár, ale aj pohlavné orgány: Takto sa vekom mení vagína!

Ženská vagína sa postupne s pribúdajúcim vekom mení.
Zdroj: profimedia.sk
2014-12-10 12:00:00

Rovnako, ako sa nám začnú vekom pomaly rysovať vrásky na tvári, tak aj naše pohlavné orgány prechádzajú určitými zmenami a starnú. Ide o prirodzený proces, s ktorým musíme rátať. Na aké zmeny by sa mali ženy pripraviť?

20 rokov a viac

V tomto veku, samozrejme, ešte nevykazujete známky starnutia, či už na tvári alebo na pohlavných orgánoch. Ste doslova v rozkvete, vaša vagína je zdravá a pevná. Hormóny pracujú v plnej sile a obrovskej rýchlosti.

"Estrogén a testosterón udržuje tkanivo pošvy bucľaté a dobre zvlhčené," povedala Dr. Madeline Castillanosová, ktorá pracuje ako medická lekára a psychoterapeutka.

Hoci mladé ženy v tomto veku nemajú problémy s vagínou, lekárka varuje, že by nemali zabúdať na pravidelné kontroly u gynekológa. Vďaka nim predídu rakovine krčka maternice, ktorá predstavuje riziko pre mladé ženy.

30 rokov a viac

V tridsiatke už dochádza k zmenám, keďže ide o obdobie, kedy sa ženy stávajú matkami. Po pôrode hormóny doslova zošalejú a panva sa roztiahne. V dôsledku toho môžu byť ženy traumatizované a je riziko, že sa u nich objaví inkontinencia a menšia chuť na sex.

„Po pôrode a strate estrogénu sa môžu stať svaly panvového dna slabšími. Tento fakt môže výrazne znížiť intenzitu ženského orgazmu a prispieť k inkontinencii,“ upozorňuje Castillanosová.  

Odborníčka zdôrazňuje, že po tom, ako žena porodí, mala by sa primárne zamerať na posilnenie panvového dna. Čo si však môžete všimnúť, je na prvý pohľad stmavnenie intímneho miesta, čo prichádza prirodzene s vekom.

Lactacyd Pharma senzitívny obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá pomáha udržiavať prirodzené pošvové pH. Minimalizuje riziko infekcií a podráždenia a vďaka citlivému zloženiu nedráždi ani tie najcitlivejšie partie!

40 rokov a viac

Keď ženy dosiahnu 40 rokov, zvyčajne sa stretávajú s hormonálnymi zmenami  v dôsledku perimenopauzy alebo menopauzy. Cykly sú často nepravidelné a hormóny už nepracujú na plné obrátky ako v dvadsiatke.  Mení sa pošvový sekrét a sexuálne chute sa znižujú.

"Hladina hormónov kolíše a znižuje sa, čo môže vážne ovplyvniť ženský sexuálny život. Mnoho žien má pohlavný styk menej často. Na druhej strane bolo preukázané, že tie, ktoré majú aj naďalej sexuálnu aktivitu raz týždenne, majú menšiu sexuálnu dysfunkciu ako tie, ktoré sex nemajú, " povedala doktorka.

Sexuálna dysfunkcia zahŕňa vaginálnu suchosť a zníženie vzrušenia. Ženy tento môžu problém riešiť cvičením panvového dna a používaním vaginálneho krému a lubrikantu na báze silikónu pri sexe.

50 rokov a viac

V päťdesiatke aj naďalej klesá hladina hormónov, čo prispieva k vaginálnej suchosti a dokonca až k vaginálnej atrofii. Pokles estrogénu a testosterónu oslabuje steny pošvy a tkanivo môže byť tenké a suché. Ženy v 50-tke si často sťažujú na bolestivý sex v dôsledku zmien na vaginálnej stene. Vagína ich často svrbí a páli, čo naznačuje, že menopauza sa už blíži, ak ešte neprišla.

„Ženy by mali mať telo stále hydratované a mali by si dávať pozor na lieky, ktoré prispievajú k dehydratácii ako napr. lieky na alergie,“ hovorí doktorka.

Dodáva, že je dôležité, aby aj naďalej používali vaginálny hydratačný krém a lubrikačný gél, aby tak zabránili nepohodliu a popr. požiadali o pomoc lekára, ak je pre nich sex stále bolestivý.

60 rokov a viac

V tomto veku je klitoris veľmi citlivý a svaly okolo pošvy sú menej pevné. Napriek tomu sa môžu ženy v tomto veku tešiť  na zdravý sexuálny život, ak sa starajú o svoje celkové zdravie, vrátane pohlavných orgánov. Aj preto niektoré ženy dokážu fungovať v sexuálnom živote relatívne bez zmeny aj v neskoršom veku. Tajomstvo ich úspechu je pravidelná starostlivosť o svoje zdravie a prehliadky u gynekológa, ktorému sa neboja zdôveriť a riešiť s ním akýkoľvek problém!

Candibene dermálny krém je vhodný na miestnu protiplesňovú (antimykotickú) liečbu. Používa sa na kožné ochorenia ako napr. mykóza tinea, ako sú napr. pityriasis versicolor, dermatofytózy, kandidózy, kandidózy vonkajších pohlavných orgánov, medziprstové mykózy (interdigitálne mykózy) a hubovité ochorenia nechtového lôžka.

2014-12-10 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: sheknows.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia