Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začína sa škola a boj proti všiam: Vyhláste im vojnu a zbavte sa ich

Zaútočte na vši, dôležitá je pravidelná hygiena.
Zaútočte na vši, dôležitá je pravidelná hygiena. (Zdroj: sxc.hu )

Škola je pomaly v plnom prúde. Ako každý rok, s jej príchodom si mnoho detí donesie domov neželaných spoločníkov – vši. Tieto parazity pritom vedia poriadne potrápiť. Aby ste sa ich zbavili, treba nielenže začať s liečbou dieťaťa, ale i posteľnej bielizne, oblečenia a celého nábytku. V opačnom prípade bude boj so všami nekonečný..

Fakty o všiach

  • Vši sú malý, sivý až hnedý hmyz vo veľkosti sezamového semienka, ktorý žije v ľudských vlasoch a musí sa živiť ľudskou krvou, aby prežil.
  • Na pramene vlasov blízko pokožky kladú malé biele oválne vajcia, ktoré sa nazývajú hnidy. Je ich síce ťažké vidieť, ale keď sa pozriete pozorne, môžete ich zbadať. V priebehu troch až štyroch týždňov môže byť na pokožke hlavy až 50-150 vajec.
  • Hnidy sa najčastejšie nachádzajú vo vlasoch za ušami a na zadnej časti hlavy a krku. Prvým príznakom je svrbenie pokožky hlavy, ktorá je spôsobená uhryznutím vši. Po siedmych až deviatich dňoch sa vyliahne nymfa – druhé štádium vši. Je menšia ako dospelá voš. Aby sa mohla dožiť dospelosti, potrebuje zdroj krvi.
  • Vši nešíria choroby.

Ako môže dieťa dostať vši?

V prvom rade každé dieťa je ohrozené a môže dostať vši. Týka sa to hlavne detí v prvých ročníkoch na základnej škole. Tieto parazity ich môžu napadnúť počas nejakej hry alebo športu v školskom prostredí, kedy sú v blízkom kontakte. Nebezpečné je tiež spoločné používanie hrebeňov, vlasových doplnkov, klobúkov, alebo skrinky – aj v týchto prípadoch sa môžu vši šíriť. Pozor, hnidy sa nemôžu šíriť, iba živé vši.

Príznaky vší

  • Svrbenie vo vlasoch.
  • Hnidy vo vlasoch.
  • Zväčšené lymfatické uzliny v tyle a na krku.

Ako sa ich zbaviť?

V lekárni dostanete šampóny, spreje a iné preparáty proti všiam, ktoré sú v liečbe účinné. Dôležité je postupovať presne podľa pokynov na obale. Používajte vždy len jeden prípravok. Liečbu je dobré potom zopakovať za 6-12 dní, aby sa zlikvidovali prežívajúce hnidy a z nich vyliahnuté larvy.

Môže sa stať, že po umytí vlasov nájdete nejaké živé vši, pričom ste si skontrolovali hlavu po 8 až 12 hodinách po ošetrení. Pokračujte naďalej v liečbe. Niekedy trvá dlhšie, kým tieto prostriedky zaberú. Naopak, ak by ste si neskôr všimli, že vši sú aktívnejšie ako predtým, či nenájdete žiadne mŕtve vši, daný liek nefunguje. Poraďte sa s odborníkom, ktorý pre vás určí iný prípravok a objasní vám, ako by mala vyzerať liečba. V niektorých baleniach pri prostriedkoch proti všiam nájdete aj hrebene, ktoré slúžia na dôkladné vyčesanie vší z vlasov. Nezabúdajte si pravidelne počas liečby kontrolovať vlasy.

Aby boli vši odstránené a zabránilo sa tak ich zamoreniu v domácnosti, treba vykonať určité opatrenia. Vši sa často nachádzajú na obliečkach na posteli, preto ich vymeňte a dobre operte v horúcej vode. Dôležité je však očistiť všetko oblečenie, ktorých sa napadnutý dieťa dotýkal. Uložte oblečenie, vyrobené zo zvieracej srsti či iné, ktoré sa nedá chemicky očistiť, do plastového vreca a po dobu dvoch týždňov hermeticky uzavrite. Všetky hrebene, ktoré ste používali, namočte na 1 hodinu do veľmi horúcej vody. Taktiež je dôležité povysávať podlahu a koberce a pretrieť nábytok čistiacim prostriedkom.

 Prevencia proti všiam

  • Častejšie umývanie vlasov.
  • Kratší účes.
  • Dodržiavanie hygieny v kaderníctve.
  • Pri výskyte vší okamžite ošetriť hlavu.

Upozornite svoje dieťa, aby si v škole nepožičiavalo s iným čiapku. Tak môže veľmi ľahko dostať vši, domov si tak privedie neželaného spoločníka a boj sa môže opäť začať...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9