Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pripravte deti do školy: Táto aktovka nezaťaží chrbticu

Dieťa by malo mať správnu školskú tašku, ktorá mu nezaťažuje chrbticu.
Dieťa by malo mať správnu školskú tašku, ktorá mu nezaťažuje chrbticu.

Deti majú väčšinou radi školské tašky s rozprávkovými motívmi, dievčatá si vyberajú ružové s bábikami a chlapci s autíčkami. Aby rodičia splnili dieťaťu sen o krásnej školskej taške, majú tendenciu prihliadať pri výbere len na jej vizuálnu stránku. A to je chyba! Aktovka sa dieťaťu musí dobre nosiť, inak môže mať neskôr problémy s chrbticou.

Aktovky sú populárnym a praktickým spôsobom pre deti a mládež, ako nosiť so sebou učebnice a iné predmety. Celé dni trávia v škole, preto je dôležitý výber ich školskej tašky. Ak je príliš ťažká alebo ju nosia nesprávne, môže sa podpísať pod mnohé zdravotné problémy. Môže poškodiť svaly a kĺby, vyvolať bolesti chrbta, krku a ramien, rovnako ako aj spôsobiť problémy s držaním tela.  

Vyberte správnu aktovku

  • Dajte prednosť školskej taške, ktorá dieťa príliš nezaťaží (napr: aj keď kožené tašky dobre vyzerajú, vážia viac než tradičné plátené).
  • Vyberte tašku so širokými, polstrovanými ramennými popruhmi - Úzke sa môžu „zahryznúť„ do ramien. Výsledkom môže byť nepríjemná bolesť a obmedzenie krvného obehu dieťaťa.
  • Taška by mala mať vždy dva ramenné popruhy – Nikdy nevyberajte s jedným ramenným popruhom, ktorý ide krížom cez telo. Váha tašky tak nie je distribuovaná na tele rovnomerne.
  • Dobrou voľbou je aktovka s polstrovaným chrbtom - Poskytuje zvýšený komfort, ale tiež chráni deti pred ostrými hranami, ktoré spôsobujú predmety v taške (ceruzky, kružidlo, pravítka, atď).
  • Výborná je taška s bedrovým pásom. Nosenie aktovky tak bude pre dieťa pohodlnejšie a zaťaženie chrbta bude rovnomernejšie.
  • Nikdy nevyberajte pre svoje dieťa veľkú a ťažkú tašku. Batoh sám o sebe by nemal pridávať veľkú váhu.
  • Aktovka môže mať viac priehradiek, ktoré môžu pomôcť distribuovať váhu rovnomernejšie.
  • Školská taška na kolieskach – Tento typ tašky je výborný hlavne pre študentov, ktorí musia so sebou nosiť ťažké učebnice. Medzi jej výhody patrí to, že zbytočne nezaťažuje chrbticu a dieťa si do nej môže naložiť, čo chce, keďže ju ťahá za sebou.

Takto predídu deti zraneniu

Aby nedošlo k zraneniu pri používaní školskej tašky, deti a študenti by mali vykonať nasledujúce kroky:

  • Vždy by mali používať oba ramenné popruhy. Množstvo detí zvykne tašku nosiť len na jednom ramene, čím si preťažujú svaly. Navyše, tým sa môže zvýšiť zakrivenie chrbtice.
  • Častým prípadom je nosenie tašky, ktorá nie je na chrbte, ale siaha na kríže a zadok. Deti by si mali stiahnuť popruhy tak, aby bol batoh blízko k telu, konkrétne vyššie na chrbte.
  • Pozor na ťažkú tašku! Batoh by nikdy nemal vážiť viac ako 10 až 20 percent celkovej telesnej hmotnosti študenta alebo dieťaťa.
  • Dieťa by malo využiť všetky priehradky na taške a uložiť si tam drobnosti. Aspoň tak bude mať vo svojich veciach lepší poriadok a prehľad. Ťažšie predmety potom patria do tašky čo najbližšie na stred chrbta.
  • Všetky zbytočné veci, ktoré dieťa v škole nepotrebuje, nechajte doma.
  • Pri zdvíhaní batohu by sa malo dieťa ohýbať pomocou oboch kolien.
  • Je dobré vedieť posilňovacie cviky na vybudovanie svalov, ktoré sú zaťažené batohom.

Školské tašky sú v rôznych veľkostiach, farieb, materiálov a tvarov. Keďže bude dieťa používať aktovku dennodenne, dôležité je pri jej výbere sledovať zdravotný parameter – aby sa dieťaťu dobre nosila a nezaťažovala jeho chrbticu. V opačnom prípade môže mať neskôr vážne problémy s chrbticou a nepríjemné bolesti krku, chrbta a ramien. A každému rodičovi ide v prvom rade o zdravie dieťaťa, nie?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9