Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákerná Parkinsonova choroba: Život s ňou je veľmi ťažký

Parkinsonova choroba sa týka hlavne starších ľudí, no nie je to pravidlo.
Parkinsonova choroba sa týka hlavne starších ľudí, no nie je to pravidlo.

Jej príčina nie je zatiaľ objasnená a len ťažko sa z nej človek vylieči. Reč je o Parkinsonovej chorobe, ktorú diagnostikujú na Slovensku ročne u 750 až 1000 pacientov, čo potvrdila Katarína Kračunová z Kliniky neurológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Túto zákernú chorobu si pripomíname práve dnes, oslavuje sa Svetový deň Parkinsonovej choroby.

Svetový deň Parkinsonovej choroby je podporovaný asociáciou European Parkinson's Disease Association a jej cieľom je hlavne zvýšiť povedomie o tejto chorobe a podporiť lepšie chápanie tohto stavu a toho, ako môže ovplyvniť človeka.

Čo je to za chorobu?

Parkinsonova choroba je chronicko – progresívnym ochorením centrálnej nervovej sústavy. Ochorenie zasahuje motorický systém človeka, čo sa prejavuje mimovoľnými pohybmi, neovládateľným trasom alebo, naopak, úplnou stuhnutosťou. Príčina Parkinsonovej choroby nie je zatiaľ objasnená.

Aké sú príznaky?

Prvé príznaky ochorenia sú často nenápadné a môžu byť u každého človeka individuálne a môžu sa prejaviť odlišne.

"U Parkinsonovej choroby sa vyskytujú tri základné príznaky – zvýšenie svalového napätia (rigidita),  spomalenie pohybov (bradykinéza, hypokinéza) a tras (tremor). K nim v poslednej dobe radíme ešte poruchu stability v postoji. Okrem základných prejavov má však Parkinsonova choroba širokú škálu prejavov postihnutia  – od poruchy čuchu, spánku až po psychiatrické prejavy," upozorňuje na príznaky ochorenia MUDr. František Cibulčík, PhD z Neurologickej ambulancie NEUROGRAM.

Ďalšími príznakmi môžu byť aj problémy s komunikáciou, obtiažna artikulácia, či dokonca najmä u mužov sa môžu objaviť sexuálne problémy.

Týka sa aj mladých ľudí

Parkinsonovou chorobou trpí približne každý tisíci človek na svete. Počet nových prípadov sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, pričom postihuje viac mužov ako žien.

"Toto ochorenie typicky vzniká na prelome 5. a 6. dekády, to znamená na konci päťdesiatky, na začiatku šesťdesiatky, ale nie je to pravidlo," povedala Kračunová.

Podľa nej sa stávajú aj výnimočné prípady, keď sa príznaky ochorenia vyskytnú pred 21. rokom života. S tým súhlasí aj MUDr. František Cibulčík, PhD z Neurologickej ambulancie NEUROGRAM, podľa ktorého ňou môžu trpieť aj mladí ľudia, no je to zriedkavé a mnohí z nich majú dedičný základ ochorenia.

No týka sa aj starších ľudí, postihuje i tých, čo majú po 75. roku. Čo sa týka Slovenska, v súčasnosti sa podľa štatistík lieči na túto chorobu asi 15 000 pacientov.

Aký je dôvod vzniku choroby?

Bohužiaľ, nie je isté, čo je príčinou vzniku tejto choroby. V každom prípade by však mali byť obozretní aj rodinní príslušníci pacientov.

"Podstatou tohto ochorenia je predčasný zánik buniek nervového systému v rôznych miestach, čo vedie ku zníženiu produkcie chemických látok ako je napríklad dopamín. Čo je príčinou tohto predčasného odumierania zatiaľ jednoznačne nevieme," povedal MUDr. František Cibulčík, PhD.

Ako dodala Kračunová, hovorí sa o tom, že príčinou ochorenia môže byť kombinácia nejakej genetickej predispozície, určitých faktorov vonkajšieho prostredia a určitých vnútorných faktorov. Desať až 15 percent udáva pozitívnu rodinnú anamnézu, čo znamená, že v rodine majú postihnutého týmto ochorením.

Je choroba vyliečiteľná?

"Diagnostikovať toto zákerné ochorenie nie je vôbec jednoduché, pretože počiatočné prejavy môžu byť veľmi netypické," vysvetľuje Ján Benetin z neurologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Podľa neho sa táto choroba radí medzi nevyliečiteľné. No napriek tomu je v súčasnosti niekoľko liekov, ktoré sa úspešne používajú na liečbu ochorenia a tlmia jeho príznaky.

"Parkinsonovu chorobu je možné liečiť liekmi (farmakoterapia) alebo chirurgicky, súčasťou liečby je aj podporná liečba – rehabilitácia, psychoterapia, dietetické poradenstvo a podobne," povedal MUDr. František Cibulčík, PhD.

Život s touto chorobou je ťažký

"Keď prídeme niekde na úrad a keď tam vidia, akí sme nepohybliví, akí sme stuhnutí, tak po nás pozerajú, čo ty tu chceš. Je to veľmi bolestné, lebo to nie je moja vina, že som taká, aká som," povedala predsedníčka neziskovej organizácie Spoločnosť Parkinson Slovensko Katarína Félixová, ktorá sama trpí touto chorobou.

Podľa jej slov však existuje veľa ľudí, ktorí sa snažia takto postihnutým pacientom pomôcť.

"Našťastie, máme okolo seba veľa ľudí, ktorí nám chcú pomáhať, lebo vedia, že sami to nezvládneme. Snažia sa nám pomôcť dobrými radami a tiež tým, že nám ukážu, ako sa dá prezentovať a zastať sa sám seba," ozrejmila Félixová.

V každom prípade nepodceňujte túto chorobu a navštívte lekára, ak spozorujete príznaky ochorenia. Život s touto chorobou je pre mnohých ťažký a dokáže ho poriadne znepríjemniť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9