Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Igor Bukovský: Boli časy, keď som jedol všetko

Dr. Igor Bukovský radí svojim klientom v Ambulancii klinickej výživy, ako sa zdravo stravovať.
Dr. Igor Bukovský radí svojim klientom v Ambulancii klinickej výživy, ako sa zdravo stravovať.

Chrlí jednu úspešnú knihu za druhou. Ide o autora mnohých bestsellerov, ako Teraz to zíde či Návod na prežitie muža, lekára a výživového poradcu. Reč je o Dr. Igorovi Bukovskom, ktorý má svoju vlastnú Ambulanciu klinickej výživy, kde radí svojim klientom, ako sa zdravo stravovať. Aj keď sa venuje zdravej výžive, nie vždy sa takto stravoval.

Dr. Igor Bukovský vyštudoval lekársku fakultu, kde sa rozhodol, že sa začne venovať výžive. Po škole chvíľu pôsobil ako poradca Výboru NR SR pre zdravotníctvo a sociálne veci a neskôr pracoval ako lekár na geriatrickom oddelení nemocnice Dunajská Streda. Viedol množstvo prednášok a vzdelávacích programov na tému výživa a bol zapojený do mnohých projektov. V súčasnosti vedie už od roku 2004 vlastnú Ambulanciu klinickej výživy v Bratislave.

Aktivity v médiách

Do povedomia verejnosti sa dostal hlavne vďaka spolupráci s rôznymi médiami, spolupracoval s televíziou Markíza, so Slovenským rozhlasom a Rádiom Rock FM, aj s denníkom SME, kde vychádzal jeho vlastný seriál o výžive. Jeho mediálne aktivity sú bohaté, doteraz publikuje a vysiela v mnohých slovenských a českých médiách, pravidelne v Teleráne TV Markíza.

Najnovšie začal spolupracovať i s magazínom Vysetrenie.sk, kde má svoju vlastnú sekciu MUDr. Bukovský radí. Každý týždeň sa tak majú možnosť čitatelia magazínu dozvedieť nové rady z oblasti zdravej výživy.

Prečo sa rozhodol venovať výžive?

Už počas štúdia na lekárskej fakulte inklinoval k výžive. Začal sa zaujímať viac o stravu, no ako pre Vysetrenie.sk prezradil, vážne to prepuklo v šiestom ročníku.

"Začal som riešiť vlákninu, grahamové rožky, ovsené vločky a prestali sme kupovať mlieko vo vrecúškach a podobné veci. Takže to bola taká osobná zmena. Nie je to nič vrodené. V tých začiatkoch mi išlo o prevenciu," povedal Dr. Igor Bukovský.

Nestravoval sa vždy zdravo

Aj keď sa už od roku 1989 zaoberá štúdiom výživy, nie vždy sa zdravo stravoval. Kedysi vyhľadával jedlá so zvýšeným množstvom kalórií, keďže bol reprezentantom Československa v plávaní.

"Závodne som plával, trénovali sme až 6 hodín denne, takže boli časy, keď sme jedli všetko, čo malo maximum kalórií. Vtedy sme pchali do seba kondenzované mlieko, pražené arašidy, čokoládu a podobné veci, o ktorých sme vedeli, že majú mraky kalórií. Keby som vtedy vedel o výžive to, čo viem dnes, tak som mohol mať ešte lepšie časy, " priznal sa Bukovský.

Navyše, rodina, z ktorej pochádza, sa zdravej výžive nijako zvlášť nevenovala.

"Nepochádzam z takej rodiny, kde by sa zdravej strave niekto venoval. Pochádzam z takej typickej rodiny, kde sa láska, pozornosť a vzťahy prejavovali sústavným varením a pečením," povedal Bukovský.

Ani na sviatky nepodľahne kalorickému jedlu

Je ťažké uveriť tomu, že sladkosti a mastné jedlá nejedáva, zatiaľ čo mnohí z nás bez nich nevydržia ani jeden deň. Nepodľahne im však ani počas sviatkov, ako sú Vianoce alebo Veľká noc.

"Vonia mi pečené mäso na vianočných trhoch, vonia mi aj benzín na pumpe, ale nikdy ma nenapadne, napiť sa toho. Ja to proste fakt neriešim. Načo mám na oslave niečo jesť, čo nejem celý rok, konkrétne už 23 rokov?" povedal Bukovský.

Nevedie pacientov k vegetariánstvu

Ako pre Vysetrenie.sk Bukovský povedal, aj keď sa sám stravuje vegetariánsky a cvičí, neznamená to, že by tak mali robiť aj všetci ostatní.

"My klientov a pacientov k vegetariánstvu nevedieme za každú cenu. Samozrejme, sú diagnózy, pri ktorých musíme povedať, že toto je zlá potravina zvyšujúca cholesterol, preto ju nemôžete jesť tak, ako ste zvyknutí. Každý žije život najlepšie tak, ako dokáže," povedal na záver Bukovský.

Prečítajte si jeho najnovší článok o účinných tipoch, ako na jarné upratovanie chladničky. Dr. Igor Bukovský vám okrem iného aj poradí, ako skladovať potraviny v chladničke.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9