Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pozor na mrazivé počasie: Môže spôsobiť chladovú alergiu

Vyzbrojte sa proti zime rukavicami, šálom a čiapkou!
Vyzbrojte sa proti zime rukavicami, šálom a čiapkou!

Mrazivé počasie nám dokáže poriadne vyštípať líca, z nosa nám tečie a ruky máme skrehnuté. Na tele sa nám ale môžu vyhádzať i drobné svrbiace vyrážky – žihľavka, alebo môžeme opuchnúť a mať červenú kožu. Ak bojujete s týmito nepríjemnými kožnými problémami, je pravdepodobné, že máte chladovú alergiu.

Príznaky alergie

Alergia na chlad trápi veľa ľudí v strednom veku a deti. Prejavuje sa na tých častiach kože, ktorá je odhalená a vystavená priamo chladu, teda najčastejšie na lícach, rukách alebo na krku, ak ho nemáte chránený šálom. Obyčajne ju sprevádza sčervenanie, suchá praskajúca koža, opuchy, svrbivá žihľavka na nezakrytých miestach kože, pálenie sliznice v nosohltane, upchatý nos, vodnatý výtok z nosa, dráždivý kašeľ, zapálené spojivky, opuchnuté viečka a slzenie očí.

Pri chladovej alergii môžu dokonca prsty obelieť alebo sfialovieť. Stratia citlivosť, čo môže byť bolestivé. Zriedkavejšími príznakmi môžu byť aj bolesti hlavy, búšenie srdca a únava. Preto je najlepšie začať s liečbou čo najskôr.

Čo môže za vznik alergie?

Vyvolávajúcim faktorom svrbenia, sčervenania a ďalších spomínaných prejavov je hlavne vystavenie pokožky chladnému vzduchu, keď človek nie je dostatočne oblečený. Za vznik nepríjemných vyrážok môže aj vietor,  náhla zmena teplôt – ak prejdete z mrazivého chladu do tepla, ponoríte sa do studenej vody alebo po vypití studeného nápoja.

Môže sa skončiť aj tragicky

Aj keď sa chladová alergia zdá byť bežnou alergiou, ktorou trpí množstvo ľudí, môže byť zákerná a spôsobiť smrť! U niektorých alergikov, ktorí zjedia príliš studený pokrm, môže spôsobiť opuch hrtanu a následné udusenie. Alergici by si mali dávať pozor aj pri plávaní v studenej vode, čo môže mať za následok prudký pokles tlaku, a tak sa plávanie môže skončiť aj tragicky.

Protialergické lieky nepomôžu

Choroba sa okrem ľudí v strednom veku a detí týka aj ľudí so zníženou imunitou, ktorí trpia aj inými alergiami. Ľudia trpiaci na alergie väčšinou užívajú protialergické lieky, ktoré však tento problém nevyriešia. Len potlačia nepríjemné príznaky.

Liečba chladovej alergie

Ak si myslíte, že tabletky si dokážu s touto chorobou poradiť, ste na omyle. Žiadny liek ako otužovanie, si nedokáže lepšie poradiť s chladovou alergiou. Odborníci odporúčajú otužovanie nielen na chladovú alergiu, ale aj všetkým alergikom a ľuďom s imunitnými problémami.

Pri vzniku a rozvoji alergií zohrávajú veľký význam náhle zmeny prostredia. Preto je dôležité neprekurovať byt a primerane sa obliekať a dopriať si dostatok pohybu na čerstvom vzduchu.

Veľmi účinnou zbraňou proti chladovej alergii je otužovanie. Je veľmi ľahkým liečebným procesom. Otužovať sa človek môže každý deň bez toho, aby si to uvedomoval, napr. pri stavaní snehuliaka alebo každodenným sprchovaním studenou a horúcou vodou.

Chladovú alergiu účinne vyliečite:

• Pohybom na čerstvom vzduchu.
• Primeraným, teplým oblečením.
• Neprekurovaním bytu.
• Plávaním v nie príliš studenej vode.
• Každodenným striedaním teplej a studenej sprchy.
• Navštevovaním sauny.

Vyšetrenie alergie

Pri objavení príznakov alergie sa vždy oplatí zájsť radšej k svojmu lekárovi, ktorý stanoví liečbu. Chladovú alergiu vám môže lekár zistiť tzv. kontaktným testom – na zápästie vám z vnútornej strany na desať minúť prilepia dve skúmavky naplnené ľadom. Dá sa potvrdiť aj z krvi vyšetrením na kryoglobulíny, chladové protilátky. Ich zvýšená hladina  môže byť dokonca príznakom iných ochorení, napr. hepatitídy C, ale aj Raynaudovho syndrómu (studené ruky a nohy spôsobené poruchou prekrvenia).

Užite si zimu bez alergie

Aj keď veľa ľudí trpí rôznymi alergickými ochoreniami najmä na jar, i zima je spúšťačom nepríjemných príznakov alergie ako červená koža, svrbenie, upchatý nos a mnoho iných. Stačí len poznať účinné zbrane, ktorými zlikvidujete chladovú alergiu a môžete si celú zimu užiť v zdraví tak, ako sa patrí!  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9