Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trápia vás kožné problémy? Môže za to mobilný telefón

Telefonovanie môže spôsobiť kožné problémy.
Telefonovanie môže spôsobiť kožné problémy.

Kožné ochorenia sú nepríjemnou záležitosťou hlavne vtedy, ak trvajú príliš dlho a majú neznámu príčinu. Zaujímavý je najnovší výskum dermatológov v USA, podľa ktorého nepríjemné kožné problémy v podobe ekzému, vyrážok alebo svrbenia spôsobujú niektoré mobilné telefóny. Môžu za to staršie typy telefónov s obsahom niklu, ktoré spôsobujú alergickú reakciu.

Spôsobujú alergickú reakciu

Americkí dermatológovia zistili, že mobilné telefóny môžu obsahovať nebezpečný kov nikel, ktorý môže spôsobiť alergickú reakciu a podráždiť pokožku.  Po telefonovaní, kedy sa mobil dotýka ucha a lícnej kosti, sa môžu u niektorých objaviť nepekné suché, červené škvrny, ktoré navyše svrbia.

Pri častom kontakte pokožky s mobilným telefónom s obsahom niklu dochádza k alergickej reakcii, potvrdzuje lekár Graham Lowe z Britskej asociácie dermatológov.

Novšie telefóny sú bezpečné

Viaceré štúdie dokonca ukázali, že alergia na nikel postihuje 17 % žien a len 3% mužov.  Pri testovaní telefónov piatich značiek a šestnásť rôznych druhov je prekvapivé, že nikel neobsahovali novšie dotykové telefóny, ale skôr staršie, ktoré sa vyklápajú pri prijatí hovoru. Novšie telefóny sú vyrábané z plastového materiálu a medi, ktoré pokožke neškodia, preto sú u nich vylúčené kožné problémy.

Ako sa chrániť pred niklom?

Podľa lekárskych expertov z nemocnice Winthrop-University Hospital v New Yorku je zriedkavé, aby sa u niekoho objavili kožné problémy zapríčinené niklom v telefóne, no tento problém celkom nevylučujú. Ak však chcete mať účinnú ochranu pred niklom, zabránite tým veľmi jednoducho, používaním plastového obalu na mobil.

Pomôže harmanček pravý

V prípade objavených vyrážok pomôžu aj špeciálne mastičky s liečebnými bylinami, hlavne harmanček pravý, ktorý sa používa pri výskyte kožných vyrážok a zápalov. Aj keď sú takéto mastičky účinné, nedokážu kožné problémy vyriešiť dlhodobo. Buď obmedzíte používanie predmetu s obsahom niklu, alebo vyhľadajte kožného lekára, ktorý nastaví liečbu na daný problém.

Kožné problémy nespôsobuje len nikel

V konečnom dôsledku nepríjemné vyrážky nemusí spôsobiť len nikel.  Po dlhých hodinách na telefóne sa  môže pokožka podráždiť a objavia sa upchaté póry. Ak neviete, prečo máte práve nižšie na lícnej kosti vyrážky, príčina je zrejme v príliš častom používaní mobilného telefónu.

Zabráňte kontaktu s alergénom

Alergie na nikel sa človek nikdy úplne nezbaví, koža má dobrú pamäť, takže i po dôkladnom preliečení postihnutého miesta na pokožke sa o niekoľko rokov môže objaviť vyrážka. Jedinou ochranou je zabrániť kontaktu s alergénom a zvýšenú pozornosť venovať nielen mobilným telefónom, ale aj náušniciam, retiazkam, rámom okuliarov a niektorým vitamínovým preparátom, ktoré môžu obsahovať nebezpečný kov nikel.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9