Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zistite konečne skutočnú pravdu: Prekvapia vás mýty a fakty o cukrovke

Hladinu cukru v krvi si môžete odmerať pomocou glukomeru.
Hladinu cukru v krvi si môžete odmerať pomocou glukomeru.

O cukrovke sa už veľa hovorilo, keďže ide o známe ochorenie. Je však niekoľko mylných predstáv o tomto ochorení, ktoré treba uviesť na pravú mieru. Ak ste si mysleli, že nejde o vážnu chorobu, prekvapia vás fakty, ktoré vyvrátia nielen tento mýtus.

Cukrovka je metabolické ochorenie, ktoré má dve hlavné formy - 1. typu a 2. typu. Cukrovka 1. typu je geneticky podmienená ochorením, ktoré sa vyskytuje u detí a mladých ľudí. Diabetici si musia i niekoľkokrát denne pichať injekcie inzulínu, keďže takmer žiadny neprodukujú. U ľudí nad 45 rokov sa často diagnostikuje cukrovka 2. typu, kde stačí liečba diétou alebo tabletkami, keďže produkujú dostatočné množstvo inzulínu.

Mýtus: Cukrovka nie je vážne ochorenie.

Fakt: Bohužiaľ, v tomto prípade ide o mýtus. Cukrovka je ochorenie, ktoré spôsobuje dokonca viac úmrtí ako rakovina prsníka a HIV dokopy! Najbežnejšou formou choroby trpia ľudia s diabetom 2. typu, ktorú je veľmi ťažké diagnostikovať a niekedy to trvá i niekoľko rokov. Je preto dôležité všímať si  symptómy ako extrémny smäd, únava, časté infekcie, rozmazané videnie, čo môže byť začiatkom prepuknutia tejto nepríjemnej choroby.  Upozornite na to lekára, aby vám spravil test na cukrovku. Včasná diagnóza vám môže zachrániť život.

Mýtus: Ten, kto má cukrovku, má problém len so zvýšeným cukrom v krvi.

Fakt: V skutočnosti ide len o zárodok všetkých ďalších komplikácií, ku ktorým dochádza kvôli trvale zvýšenej hladine cukru v krvi. Môže spôsobiť poškodenie a sužovanie veľkých i malých ciev. Ak sa poškodí väčšia tepna, dolné končatiny sa môžu zle prekrvovať, čím vzniká tzv. diabetická noha. Šokujúce je, že v neskorších štádiách si často vyžaduje amputáciu.

Mýtus: Kto veľa maškrtí a pije sladké, môže ochorieť na cukrovku.

Fakt: Ide len o čiastočnú pravdu. Cukrovka je dedičná, prepukne obvykle len vtedy, ak má niekto genetické danosti. Ak sa u niekoho u vás v rodine vyskytuje táto choroba, je veľmi pravdepodobné, že pri nesprávnom stravovaní a množstve sladkostí ochoriete na cukrovku. Sladkosti v tomto prípade prispievajú k vzniku choroby, avšak priamo nie sú jej príčinou. Smerodajná je hlavne dedičnosť, takže ak viete, že to máte v genetike, mali by ste sa vyvarovať sladkostiam a nezdravej strave.

Mýtus: Cukrovkári môžu jesť normálne, musia len vynechať sladkosti.

Fakt: Rozhodne nestačí, ak sa cukrovkári budú stravovať normálne, pričom vynechajú len sladkosti. Ovocie síce obsahuje látky, ktoré sú zdraviu prospešné, ale je zdrojom fruktózy – ovocného cukru, ktorý zvyšuje hladinu krvných lipidov (tukov). Veľa cukrov obsahujú niektoré jogurty, džúsy a mnoho iných potravín, o ktorých by sme to ani nepovedali. K liečbe cukrovky patrí diéta bohatá na vitamíny v podobe zeleniny.

Mýtus: Všetci diabetici potrebujú inzulín.

Fakt: Tento mýtus je jeden z najrozšírenejších a hovorí o tom, že diabetici by mali používať injekcie inzulínu. V skutočnosti to závisí od mnohých faktorov a tiež od toho, aký typ cukrovky diabetik má. Diabetici typu 1 síce používajú inzulín, ale diabetikom typu 2 stačí zdravé stravovanie a cvičenie, ktoré cukrovku dostanú pod kontrolu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9