Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bolí vás chrbát? Môžete mať závažnú chorobu, ktorá spôsobuje invaliditu

Bolesti chrbta sú nepríjemné, môžu spôsobiť invaliditu.
Bolesti chrbta sú nepríjemné, môžu spôsobiť invaliditu.

Len prednedávnom lekári na Slovensku zachytili nové ochorenie chrbtice, ktoré postihuje hlavne mladých ľudí v produktívnom veku do 40 rokov. Skrýva sa pod zložitým názvom axiálna spondylitída bez rádiografického dôkazu a môže spôsobiť invaliditu!

Ide o nové ochorenie

Novú chorobu chrbtice zachytili lekári vďaka celoeurópskemu zdravotníckemu programu Fit for Work, ktorý sa zaoberá liečbou chronických ochorení pohybového ústrojenstva. Aj keď bolesť chrbta je bežná a postihuje množstvo ľudí, prišlo sa na to, že ide o nové ochorenie, kedy dochádza k zmenám v oblasti chrbta a panvy.

Príznaky ochorenia

Prvým varovným signálom ochorenia je bežná bolesť chrbta, ktorá trvá viac ako tri mesiace. Ďalšími príznakmi sú zápaly v skĺbení panvových kostí a iných kĺbov, zápaly v mieste úponu šliach na kosť, nešpecifické zápalové ochorenia čreva, ale i zápaly oka. Choroba tiež môže byť spojená aj s psoriázou.

Chorobu zistí magnetická rezonancia

Keď choroba u niekoho prepukne, obyčajne za to môže genetická predispozícia. Aby lekári zistili, že u niekoho táto choroba prepukla, potrebujú dotyčného vyšetriť prostredníctvom magnetickej rezonancie. Magnetická rezonancia potvrdí zmeny na chrbtici a skĺbenia panvových kostí a potvrdí, že choroba prepukla.

V neskoršom štádiu sa nedá liečiť

Ak sa objaví choroba v skoršom štádiu, dá sa vyliečiť bežnými protizápalovými liekmi. U mnohých pacientov v neskoršom štádiu ochorenia je táto liečba už neefektívna. Ich chrbticu poznačili zmeny, ktoré už nie je možné liečbou ovplyvniť. Výsledkom je veľké percento pacientov na invalidnom dôchodku.

Nemá oficiálne zaradenie

Axiálna spondylitída bez rádiografického dôkazu nemá oficiálne zaradenie v rámci medzinárodnej klasifikácie chorôb. Zatiaľ sa zaraďuje do všeobecnej priehradky „iné“, kde lekári radia nové ochorenia.

Liečbu schvaľuje zdravotná poisťovňa

Existuje jediný liek, ktorý je Európskou registračnou agentúrou schválený na liečbu tejto choroby. A keďže u nás nie je táto choroba zatiaľ kategorizovaná, liečba jediným účinným liekom podlieha špeciálnemu režimu schvaľovania zdravotnými poisťovňami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9