Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prežite zimu v zdraví: Päť trikov, ako si posilníte imunitu

Posilnite si svoju imunitu a prežite zimu v zdraví.
Posilnite si svoju imunitu a prežite zimu v zdraví.

V zime je ľudský organizmus vystavený nepríjemným studeným teplotám a sychravému počasiu. Obranyschopnosť organizmu je vystavená nadmernej záťaži, takže človek môže ľahko ochorieť. Chorobám sa však môžete vyhnúť, ak si posilníte imunitu. Vďaka piatim účinným trikom, ako posilniť imunitu, nedáte vírusom a baktériám zelenú a udržíte si zdravie!

K zlepšeniu imunity vám žiadna zázračná tabletka nepomôže. To ale neznamená, že nemôžete pre seba nič urobiť! V prvom rade začnite zmenou jedálnička!

1. Stavte na čerstvú zeleninu.

Zabudnite na multivitamínové tabletky a podobné doplnky výživy! Jedzte hlavne veľa čerstvej zeleniny, min. dve porcie denne. Do tela sa tak dostane viac živín než umelých preparátov. Navyše zelenina obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá na prevenciu ďalších chorôb vrátane obezity.

Nezabudnite aj na ovocie a kvalitné bielkoviny, ktoré sú pre imunitu dôležité. Správnou voľbou sú syr, mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku a kuracie mäso.

2. Otužujte sa.

Obranyschopnosť organizmu posilníte saunovaním a otužovaním. Nielenže si telo zvykne na striedanie teplôt, ale bude odolné voči chorobám.

Najlepšie spravíte, ak pri každodennom sprchovaní budete striedať teplú a studenú vodu. Prekrvíte pokožku, ktorá sa vyhladí a váš imunitný systém sa vám za to "poďakuje"!

3. Používajte fľašu s horúcou vodou.

Imunitu si posilníte i obyčajnou fľašou s horúcou vodou! Kedykoľvek ucítite, že na vás "niečo lezie", priložte fľašu s horúcou vodou k svojmu hrudníku. Pod hrudnou kosťou je miesto, v ktorom sa vytvárajú tzv. T-lymfocity, teda bunky, ktoré sú základom obranných funkcií organizmu. Teplom ich činnosť posilníte.

4. Majte nohy v teple.

V rukách a nohách je krvný obeh spomalený. Ľahko prechladnú, čo môže viesť k chorobe. Platí teda zásada – nohy majte vždy v teple. K prekrveniu nôh vám pomôže aj chôdza, kde sa opäť potvrdzuje, že pohyb je najlepší. Tiež môže prechladnúť aj krk, nezabudnite preto na šál a na pitie teplejších nápojov.

5. Kloktajte soľ.

Kloktanie je výbornou hygienou ústnej dutiny, v ktorej sa vo veľkej miere vyskytujú choroboplodné zárodky. Odporúča sa každodenné kloktanie soľným roztokom. Jeho koncentrácia závisí len na vás, samozrejme nesmie byť pre vás nepríjemná. Do pohára vlažnej vody si pridajte lyžičku soli a kloktajte aspoň dve minúty.

Pomôcť môže i inhalácia. Ohrejte vodu, do ktorej pridáte morskú soľ. Vdychovaním pary z horúcej vody si prečistíte dutiny v oblasti hlavy. A nezabudnite pri inhalácii odpočívať, telo potrebuje kľud a relaxáciu. Keď sa naučíte odpočívať a relaxovať, onedlho sa to prejaví na vašej zvýšenej imunite!

 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9