Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoznajte silu prírodného zázraku: Postačí pár dúškov a bruchabôľ je navždy preč!

Kombucha nie je žiadna novinka, no jej účinky sú priam zázračné.
Kombucha nie je žiadna novinka, no jej účinky sú priam zázračné. (Zdroj: thinkstock.com)

Sviatky sa prehupli do svojej druhej polovice, po piatkovom pôste si určite doprajeme dobroty, ktoré veľkonočný stôl ponúka. Ak to zvyknete prehnať, skúste kombuchu. Počuli ste o jej zázračných účinkoch?

Iste ste si niekedy v chladiacich boxoch niektorých obchodných domov všimli nápoj, nie príliš lákavej farby. Kombucha. Buď si ju môžete kúpiť, alebo si ju doma vyrobiť. To síce zaberie o niečo dlhší čas, no aj to má svoje výhody. 

Kombucha ako nápoj pochádza z Ázie, známa je predovšetkým pre svoje liečivé účinky. Je zdravá a chutná, hoci sa vyrába z huby. Počas vojnového obdobia sa na túto živú kultúru zabudlo, potom nastal opäť jej boom. Čo je potrebné na jej prípravu? 

Domáca príprava je zložitejšia, avšak máte istotu 

Kombuchu môžete kúpiť v predajni zdravej výžive. Ak kombuchu nepoznáte, prekvapí vás, že to nie je hotový nápoj (hoci si ho taký môžete kúpiť). 

K základnej násade – kombuche budete potrebovať cukor a čaj – buď čierny alebo zelený. Je jedno, aký zvolíte, pretože práve rôzne druhy čajov prinesú kombuche ako nápoju rôzne príchute. Po tom, ako prebehne základný proces a to kvasenie.

Uvaríme si približne dva litre čaju, ktoré budú z jednej až dvoch polievkových lyžic sypaného čaju alebo 4 vrecúškových čajov. Do výluhu dáme 6 polievkových lyžíc cukru alebo dve lyžice medu. Čím viac cukru tam bude, tým dlhšie bude fermentácia prebiehať. Koniec koncov ale v nápoji cukor cítiť nebudete.

Do veľkej fľaše nalejte čaj, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Kombuchu nedávajte do nádoby, keď je čaj ešte horúci, pretože by sa zložky tejto kultúry mohli zabiť a kvasenie by vlastne ani neprebehlo.

Vložte kultúru, hrdlo fľaše previažte plátnom. S nádobkou pracujte opatrne, uložte ju na tmavé miesto, nechajte kvasiť týždeň až desať dní. Potom ju sceďte, nalejte do fliaš. Hubu ako takú si uchovajte pre ďalšie použitie.

Nápoj pite ráno na lačno, niekedy pomôže pohárik po každom jedle. Uchovávajte ho v chladničke. 

Aké sú jej zdravotné benefity? 

  • Má totožné vlastnosti so zeleným čajom

Čaj ako taký je jedným z najviac uživaných nápojov, hneď po vode. Kombuchový nápoj je z veľkej časti vyrobený z čaju, preto tie totožné vlastnosti. A o účinkoch tohto čaju sme toho už napísali viac. Takže vlastnosti, ktoré má zelený čaj sa prenesene "pretvoria" aj do samotného kombuchového čaju, rovnaké účinky teda možno očakávať aj od kombuchy.

  • Kombucha obsahuje antioxidanty

Tie bojujú proti voľným radikálom, chránia nás pred nimi. Naša pokožka nebude starnúť tak rýchlo, celkovo je organizmus ako taký chránený pred starnutím.

  • Zabíja baktérie

Počas fermentácie sa vytvára kyselina octová, ktorá je schopná zabiť potenciálne baktérie, ktoré nášmu organizmu nerobia dobre.

Ako vplýva na naše zdravie?

V prvom rade zlepšuje trávenie, pomáha v situácii, kedy by sme chceli nejaké to kilo zhodiť. Je dobrým zdrojom energie, podporuje imunitu, jej vlastnosti a vplyv na organizmus sa využívajú pri detoxikácii a očiste tela. Ak vás bolia kĺby, skúste si kombuchu doma pripraviť a sem tam sa z nej napiť  - aj na tento druh bolesti je údajne dobrá.

Na pitie tohto presláveného nápoja sme sa spýtali aj výživého poradcu. Čo on nato? 

"Pitie Kombuchy môže zlepšiť trávenie, zlepšiť práceschopnosť čriev, správne priviesť mikroorganizmy do tenkého či hrubého čreva, tým zlepšiť imunitný systém," povedal Ing. Libor Javro, výživový poradca. 

Zároveň však dodal, že by bol s pitím predsa len opatrný. 

"Určite však byť treba opatrný a ten kto podstúpi pitie či užívanie kombuchy, by mal začať pozvoľna aby si nevyvolal gastrointestinálne obtiaže. Neodporúčal by som piť kombuchu malým deťom, tehotným ženám alebo ľuďom užívajúcim antibiotiká, po doužívaní antibiotík je práve naopak veľmi vhodná," uzatvoril tému o kombuche Javro. 

Čítajte tiež: Pozrite sa, čo sa stane vášmu srdcu, ak budete konzumovať jednu lyžicu organického medu denne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9