Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane dve hodiny po tom, čo prijmete pokladničný bloček?

Pokladničné bločky obsahujú nebezpečnú látku.
Pokladničné bločky obsahujú nebezpečnú látku. (Zdroj: profimedia.sk)

Prichádzame s nimi do kontaktu po zaplatení nejakého nákupu alebo keď dostaneme potvrdenie z bankomatu. Je to úplne bežná vec, nad ktorou sa nikto ani len nepozastaví, že by mohla ohroziť naše zdravie. Pokladničný bloček však podľa vedcov nie je úplne najbezpečnejší. Ako je to možné?


Nebezpečné pre naše telo?

Každý deň ich dostávame, no ani netušíme, že môžu byť toxické! Na prvý pohľad tomu ťažko uveriť, no doklad z registračnej pokladne obsahuje veľké množstvo chemikálií, ktoré narúšajú tvorbu hormónov. Podľa autorov štúdie sú účty z pokladne vytlačené na papieri, ktorý je pokrytý tenkou vrstvou, ktorá obsahuje nebezpečnú látku Bisfenol A (BPA).

Táto látka zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsníka v neskoršom veku a tiež spôsobuje úbytok spermií u mužov. Dokonca má i negatívne účinky na fungovanie imunitného systému. Spája sa tiež s vyšším riziko astmy, srdcových chorôb a obezity. Bežne sa nachádza v plastoch a plechovkách, používa sa pri ich výrobe. Jeho koncentrácia sa strojnásobuje v tele už dve hodiny potom, čo ste ho dostali do svojich rúk!


Koniec chemoterapie? Prelomová liečba by mohla zvýšiť šancu na prežitie!


Že nejde o nezmysel svedčí štúdia, uverejnená v časopise JAMA. Vedci sledovali úrovne BPA v moči pred a po tom, čo účastníci výskumu držali v rukách účty z pokladne. Hladiny BPA vyskočili z priemerných 1,8 mikrogramov na liter pred začatím experimentu na 5,8 mikrogramov len o niekoľko hodín neskôr. Hladiny BPA dosiahli svoj vrchol 8 hodín po zrealizovaní výskumu, dosiahli až 11,1 mikrogramov!

Ako sa preventívne chrániť?

Netreba však robiť paniku, keďže vo väčšine prípadov neprichádzame do kontaktu s veľkým množstvo dokladov z pokladní, ktoré by mohli poškodiť naše zdravie. Napriek tomu je nutné po prijatí bločku umyť si ruky. Obzvlášť pozor by si mali dávať zamestnanci pri pokladniach, ktorí neustále manipulujú s účtami. Vystavenie BPA môže byť pre nich nebezpečné. riziko však môžu minimalizovať nosením nitrilových rukavíc. Štúdia ukázala, že tí, ktorí nosili tieto rukavice, mali len mierne zvýšenú hladinu BPA.

Predchádzajúce štúdie dokonca ukázali, že hladina BPA v moči sa zvýšila až o 20,8 mikrogramov na liter u tých, ktorí jedli polievku z konzervy.

Čítajte tiež: Čo s nami spraví jeden kúsok pizze? Neuveriteľné účinky obľúbeného jedla!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9