Dostaňte trávenie do normálu: Takto sa treba správať po liečbe antibiotikami!

Antibiotiká nás síce vyliečia, no v tráviacom systéme narobia neplechu. Ako by sme po ich užívaní mali správať?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-22 12:00:00

V spotrebe antibiotík sme ďaleko za priemerom v rámci celej Európskej únii. V zlom slova zmysle. Rezistencia na antibiotiká je jedným z problémov, ktoré trápia spoločnosť. Viete, ako sa správať po tom, ako ich prestanete brať?

Niekedy sa im totiž to nevyhneme. Rôzne druhy baktérií či vírusov denne ohrozujú naše zdravie a my sa im nevieme poriadne brániť. Ak už ich musíte brať, toto by ste mali vedieť!

Užívaním antibiotík totiž najviac trpia naše črevá. Porušená mikroflóra si žiada nápravu, najlepšie je dosiahneme zdravou stravou, ktorá je veľmi dôležitá.

Ako antibiotiká pracujú?

Samotné antibiotiká sú typom liekov, ktoré zabíjajú alebo spomaľujú rast baktérií. Primárne sa používajú pre liečbu infekcií, ktoré baktérie spôsobujú.  Niektoré baktérie sú pre nás prospešné, iné zase nášmu organizmu škodia.

Antibiotiká pracujú dvoma spôsobmi:

  • Baktericídne antibiotikum zabíja baktérie, tieto lieky narúšajú tvorbu bunkovej steny baktérie a tým aj jej obsah
  • Baktériostatické antibiotikum pôsobí ako stopka pre množenie baktérií

Pôsobením antiobiotík však môže prísť aj k tomu, že sa poruší mikroflóra našich čriev, ktorá sa opäť potrebuje dostať do poriadku. Tomu pomôžu potraviny, ktoré by sme rozhodne mali konzumovať v dostatočne veľkom množstve. Ktoré sú to?

Čo si naservírovať na tanier?

Pomôžu prebiotiká. Ak neviete, čo sa za týmto termínom skrýva, je to najmä surová zelenina a ovocie. Nerozpustná vláknina poskytuje potravu pre dobré baktérie, prostredie, kde sa môžu množiť a poskytnú tráveniu rekonvalescenciu, ktorá je dôležitá. Prebiotiká pôsobia tenkom čreve a na podporu trávenia jedzte ovos, špargľu, artičoky či raž.

Na druhej strane sú potrebné aj probiotiká, ktoré na rozdiel od prebiotík pôsobia v hrubom čereve. Tie prijímajte v podobe neochutených jogurtov, ktoré nie sú sladené a neobsahujú žiaden cukor. Prijímať by sme ich mali čo najviac, pretože kyselina žalúdočná ich vie zabiť skôr, ako sa dostanú do čriev. Pod probiotika by sme si nemali predstavovať iba jogurty, nápomocná vie byť aj fermentovaná zelenina ako napríklad kyslá kapusta, kombucha, kefír, grécke jogurty. Produkty by mali obsahovať aktívne kultúry, ako napríklad Lactobacillus acidophilus.

Vyvarujte sa spracovanému cukru!

Ten totiž živý tie baktérie, ktoré nám spôsobujú ťažkosti, vrátane patogénov. Preto obmedzte napríklad aj ovocné šťavy, sirup z agáve, hnedú ryžu, prakticky všetko, čo obsahuje veľa cukrov či škrobu. Myslíme aj na ovocie, ktoré má vyššiu hladinu cukru.

Stopku dajte aj pasterizovaným mliečnym produktom, tie nepasterizované totiž obsahujú prospešné baktérie.

Liečba mikroflóry po prijímaní antibiotík potrebuje svoj čas a trpezlivosť, preto by sme nemali hneď naskočiť na vlak plný fast foodov a ťažkých jedál, inak si môžeme v bruchu narobiť neplechu.

Čítajte tiež: Zjedzte pár orechov a počkajte 4 hodiny: Účinky zdravej maškrty vás presvedčia o jej sile!

Fotogaléria

2016-03-22 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, mindbodygreen.com, medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia