Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V zime vám pomôžu k zdraviu tieto liečivé bylinky a koreniny (2. časť)

V zime môžete byť fit vďaka bylinkám a koreninám.
V zime môžete byť fit vďaka bylinkám a koreninám.

Príroda pomáha liečiť mnohé ochorenia, čo platí hlavne počas zimy, keď je naša imunita oslabená. Pri liečbe chorôb pomôžu bylinky a koreniny, z ktorých sú niektoré vhodné na užívanie práve počas zimy. Zahrejú a sú výbornou prevenciou nielen proti nachladnutiu a chrípke. Možno vás prekvapia liečivé účinky kurkumy, mäty priepornej a šípok.

Kurkuma

Kurkuma je korenie žltej až oranžovej farby, ktoré je mierne pálivej chuti. Získava sa z koreňa rastliny Curkuma longa a používa sa k liečebným účelom minimálne 4000 rokov. Kurkuma je výborná na žalúdok, čo sa hodí hlavne teraz v zime, keď zjeme viac ako v lete nielen kvôli vianočným sviatkom. Podporuje tvorbu žlče, čím uľahčuje trávenie a je výborná pri žalúdočných a žlčníkových chorobách. Má tiež priaznivé účinky na obranyschopnosť a vitalitu organizmu a tiež na dobrú psychickú pohodu.

Je výborná pri dýchacích problémoch, ktoré sú časté počas zimných mesiacov. Stačí len niekoľko minút inhalovať kurkumu a problémy s dýchacími cestami sa zmiernia. Pri použití kurkumy napríklad v teplom mlieku, znižuje citlivosť na bolesť. Ak vás trápi kašeľ, využite túto bylinu na liečenie! Pri zmiešaní prášku kurkumy s medom v pomere 1:1 napomáha pri kašli uvoľňovať hlien. Aby mala ten správny účinok, užívajte zmes 4 až 6krát denne.

Kurkumu mletú si môžete kúpiť v potravinách, alebo aj v BIO obchodoch. Aby mala prospešné účinky na organizmus, odporúča sa kúpiť si ju v BIO obchode, kde máte zaručenú kvalitu. Kúpite ju za necelé 2 Eurá.  Spravte si z nej čaj, konkrétne z jej koreňa. Vložte ho do vody, pričom ho nechajte variť 15 minút. Poslúži vám ako vynikajúci prostriedok pri občasných teplotách a chrípke. Koreň kurkumy kúpite v špecializovaných obchodoch, ktoré sa venujú predaju bylín.

Vypestujte si kurkumu doma

Ak chcete skúšať jej liečivé účinky po celý rok, môžete si ju ľahko pestovať na svetlom okne v byte a v lete v nevykurovanom fóliovníku. Je dôležité si uvedomiť, že ide o rastlinu z trópov, ktorá neznesie našu zimu. Ak sa však o ňu budete dobre starať, môžete ju pestovať ešte mnoho rokov. Rastline sa bude dobre dariť v kvetináči s dobrou, kyprou a veľmi humusnou pôdou bez obsahu kamienok. V lete ju môžete pestovať  v záhrade v polotieni a môžete si byť istí, že vám porastie i v horúcom a dusnom lete. Zoženiete ju v špecializovanom záhradníctve.

Mäta prieporná

Mäta prieporná obsahuje množstvo životne dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre optimálne fungovanie ľudského organizmu. Nachádza sa v nej vitamín A, B12, C, tiamín, kyselina listová – potrebná pre fungovanie hormónov v ženskom tele a z minerálov majú zastúpenie meď, železo, vápnik, draslík, zinok a množstvo iných.

Mätu je výborné použiť hlavne vtedy, keď vás trápia tráviace ťažkosti. Podporuje rýchlejšie trávenie a zmierňuje tiež príznaky porúch trávenia ako sú nadúvanie, hnačky či zápcha. Po vianočnom hodovaní vám táto rastlina príde vhod, keďže zmierňuje pálenie záhy a podporuje vylučovanie žlče. Mäta sa používa pri liečbe rôznych zápalov dýchacích ciest, priedušiek, hrtana či priedušnice.

Má liečivé účinky na dýchací systém a priedušky. Oceníte ju práve teraz v zime, keďže podporuje vykašliavanie a jej inhaláciou si zmiernite nádchu.  Medzi ďalšie účinky mäty patrí schopnosť čistiť krv, z ktorej odplavuje škodlivé toxíny. Navyše patrí medzi prírodné podporné liečivá, ktoré sa využívajú ako vedľajší prostriedok liečby rakoviny.

Zadovážte si sypaný bylinný čaj mätu priepornú z BIO obchodu za necelé 2 Eurá a budete mať účinný liek proti nachladnutiu, chrípke a dýchacím problémom.

Šípky

Šípky sú ideálnou bylinkou na konzumáciu počas zimy, keďže obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje odolnosť organizmu proti chorobám. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, okrem vitamínu C obsahujú aj vitamín B1, B2, P a K. Ich pravidelné užívanie priaznivo ovplyvňuje činnosť mozgu a posilňujú imunitu organizmu. Odstraňujú pocit únavy a podporujú hojenie rán.

Majú antibakteriálne účinky, preto sa užívajú v prípade infekcií či chrípky. Ochraňujú organizmus proti rôznym chorobám, ako sú napríklad zápalové ochorenia, srdcovo-cievne choroby, poškodenie pečene, zhoršenie zraku alebo rakovina.

Pre uchovanie čo najväčšieho množstva vitamínu C, si asi 8 hodín pred prípravou čaju rozdrvte lyžicu sušených šípok, ktoré ste si nazbierali na jeseň. Namočte ich do pol litra studenej vody a nechajte lúhovať približne hodinu. Zmes ohrejte na teplotu 70°C, sceďte a hneď podávajte. Ak nemáte k dispozícii sušené šípky, opäť vám poslúžia BIO potraviny, kde zoženiete sypaný šípkový čaj za necelé jedno Euro.

Využite liečivú silu prírody vo svoj prospech. Keď nepomáhajú tabletky, alebo vám príliš zaťažujú žalúdok, poslúžia vám liečivé bylinky a koreniny, ktoré vás môžu v zime zbaviť chorôb a posliniť imunitný systém.

Prečítajte si viac o liečivých účinkoch byliniek a korenín – škorice, zázvoru a medovky lekárskej!
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9