Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V zime vám pomôžu k zdraviu tieto liečivé bylinky a koreniny (1. časť)

Nielen teplé oblečenie vás ochráni pred chorobami, pomôžu aj liečivé byliny a koreniny.
Nielen teplé oblečenie vás ochráni pred chorobami, pomôžu aj liečivé byliny a koreniny.

Existujú bylinky a koreniny, ktoré sú ideálne na konzumáciu počas zimných mesiacov. Využite zimu vo svoj prospech a zásobte sa liečivými bylinkami a koreninami, ktoré vás navyše zahrejú. Vaše telo sa vám za to poďakuje, obíde vás chrípka, nádcha, prechladnutie a budete sa cítiť úžasne. Niektoré z nich dokonca bojujú i proti zimnej depresii!

Škorica

Táto korenina je výnimočná v tom, že pomáha znižovať tlak, cholesterol a má upokojujúce a antibakteriálne účinky. Je ideálna na konzumáciu v zime, lebo dokonale zahreje. Nielenže vonia, ale bojuje aj proti voľným radikálom a chronickému zápalu. A to sa v zimnom čase, keď sa prejedáme a málo hýbeme, zíde každému. Je tiež výborná na liečbu cukrovky, keďže podporuje účinok inzulínu.

Ak chcete vyskúšať jej liečivé účinky, môžete si kúpiť mletý škoricový prášok alebo tyčinku škoricovej kôry, ktorú pred použitím zomlete.

Dávku zdravia si môžete dopriať aj prostredníctvom škoricového čaju. Dve polievkové lyžice mletej škorice zalejte do džbánu litrom vriacej vody, nechajte vychladnúť a potom ho preceďte. Môžete ho osladiť 1 až 2 čajovými lyžičkami medu a pridať trochu citrónovej šťavy. Vypite aspoň 1-2 šálky čaju, aby mal liečivé účinky na organizmus. A máte skvelý nápoj, ideálny na zimu!

Zázvor

Zázvor je doslova zázračnou potravinou, ktorá lieči. Podporuje trávenie, je výbornou prevenciou proti chrípke, nádche i rakovine a v neposlednej rade má afrodiziakálne účinky. Navyše podporuje tvorbu slín, čo uľahčuje konzumáciu potravín, ochutených zázvorom. Podporuje potenie a znižuje horúčku. Jeho ďalšou prednosťou je, že zvyšuje prekrvenie tkanív a dokáže veľmi príjemne zahriať, preto je výborný na konzumáciu počas zimných mesiacov.

Uvarte si zo zázvoru čaj, ktorý si hravo poradí s nádchou. Stačí ho nastrúhať a zaliať 1,5 l horúcou vodou. Nechajte ho lúhovať aspoň 10 minút,  potom vypite a kúsky zázvoru zjedzte. Kupujte si vždy čerstvý zázvor, mletý zázvorový prášok alebo vrecúškové čaje nie sú práve najkvalitnejšie.

Medovka lekárska

Počas zimných mesiacov môžete piť aj medovku lekársku, ktorá uvoľňuje pocity strachu a miernej úzkosti. Pôsobí na stavy nervovej vyčerpanosti a nespavosti a je ideálna na zimnú depresiu, keďže má pozitívne účinky na náladu.

Vynikajúca je i pre tráviaci systém, keďže zabraňuje nafukovaniu. Má protikŕčové pôsobenie a priaznivo ovplyvňuje búšenie srdca a srdcovú arytmiu.

Medovka má široké využitie aj v kuchyni, čerstvé lístky sa pridávajú do šalátov, môžete si na nej pochutnať aj v polievkach a množstve iných jedál. Lístky medovky sa tiež používajú aj do rôznych miešaných nápojov a bylinkových omáčok.

Dobre vám spraví aj čaj z medovky lekárskej, ktorý zoženiete nielen v lekárni, ale aj takmer v každých potravinách. Ak vám záleží na kvalite, vyberte si v lekárni sypanú medovku lekársku BIO, za ktorú zaplatíte okolo 1,90 eur.

Vypestujte si medovku

Medovku si môžete vypestovať aj doma. Vyžaduje si však teplú, chránenú polohu a ľahšiu pôdu s dostatočným množstvom vápniku. Má rada svetlo, teplo, je odolná proti suchu.

Pozor na pestovanie medovky na balkóne počas zimných mesiacov! Väčšie zimy môžu poškodiť jej korene. Ak si ju chcete vypestovať doma, kúpite ju za 1,50 eur.

Liečivé účinky mnohých bylín a korenín su nepopierateľné. Ak vám lieky nezaberajú, siahnite po liečivých bylinách a koreninách, ktoré vás dokážu postaviť na nohy!

V druhej časti článku sa dozviete, aké ďalšie byliny sú vhodné na konzumáciu počas zimných mesiacov, a aké majú zdravotné účinky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9