Ginko biloba a jeho účinky: Ako na nás vplýva?

Vyskúšajte zázračnú rastlinu ginko, ktorá lieči!
2012-12-05 11:12:41

Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba) má doslova zázračné liečivé účinky na ľudský organizmus! Je jednou z najúčinnejších rastlín a zároveň jedným z najstarších druhov stromov na Zemi. Považuje sa za všeliek, ktorý obsahuje účinné látky, ktoré nemá žiadna iná rastlina!

Ginko sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou voči klimatickým zmenám a prírodným vplyvom. Je imúnny voči hubám, plesniam, či priemyselným exhalátom. Nájdete ho hlavne v Japonsku a na malom území v Čechách, kde je vysádzaný ako okrasa v parkoch. Dorastá až do výšky 40 metrov a dožíva sa stovky rokov, niekedy aj 2 000 rokov.

Ginko biloba je jedinečné

Liečivé účinky ginka využívala čínska medicína už od pradávna. Zistilo sa, že výťažok z Ginka obsahuje látky ginkgolides, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej rastline, čo ho robí jedinečným. Sú zdraviu prospešné, keďže majú ochranný účinok na bunky ľudského organizmu. Používali ho pri pľúcnych chorobách, problémoch kože, na zlepšenie krvného obehu a tiež pri problémoch kože.

Listy plné účinných látok

Listy ginka obsahujú množstvo účinných látok ako flavoidy, organické kyseliny, fenolické látky a množstvo iných. Nemajú takmer žiadne nepriaznivé účinky. Málokedy spôsobujú podráždenie, nepokoj, bolesti hlavy, hnačky a zvracanie. Tieto účinky sú ale prechodné. Stačí len bylinku neužívať alebo znížiť jej dávky.

Plody ako liek

Zdraviu prospešné sú aj plody ginka, ktoré majú veľkosť čerešne so žltým olejovitým obalom a so semiačkom uprostred. Semiačka obsahujú mastné kyseliny, lipidy a ďalšie účinné látky ako ginkgetín, ginkgolid a množstvo iných. Sú bohaté na bielkoviny, škrob a obsahujú aj ostatné bežné vitamíny a minerálne látky ako vitamín A, C, či magnézium.

V Číne používa medicína varené plody na liečenie astmy, kašľa a problémov s častým močením. Neodporúča sa však jesť surové plody. Obsahujú látku, ktorá odbúrava vitamín B6, takže ich konzumácia vo väčších množstvách nie je najväčšou výhrou.

Preventívne účinky

Ginko biloba má množstvo preventívnych účinkov. Zlepšuje krvný obeh a cievy, zabraňuje vzniku krvných zrazenín, upravuje nepravidelnú činnosť srdca a normalizuje krvný tlak. Je výbornou prevenciou infarktu myokardu a mozgových príhod. Navyše pomáha pri chorobách priedušiek, pľúc a astme. Máte depresie? Aj pre vás je vhodný, keďže má priaznivý účinok proti depresiám, úzkosti a migréne.

Ďalšie liečivé účinky ginka:

• Zlepšuje prekrvenie končatín.
• Zlepšuje prekrvenie a činnosť mozgových buniek, pamäť a ďalšie mozgové
funkcie.
• Pozitívne pôsobí pri poruchách zraku.
• Pomáha pri problémoch s pečeňou a ladvinami.
• Odstraňuje pocity únavy a dodá energiu.
• Urýchľuje hojenie rán.
• Má antibakteriálny účinok.

Pestovanie ginka

Túto zázračnú rastlinu si môžete vypestovať aj doma. Treba však upozorniť, že mladá rastlinka ginka potrebuje prvé 2-3 roky takmer úplný tieň. Keď bude mať 30 cm, môžete ju vystaviť slnečným lúčom.

Mladým stromčekom ginka sa darí v substráte, ktorý tvorí 1 diel piesku a 1 diel humusu. Pozor na zalievanie! Priveľa vody môže spôsobiť odhnitie korienkov a zánik rastliny. Preto by kvetináče, kde je vysadené ginko, mali mať dierku na odtok vody.

Neodporúča sa umelé hnojenie, lepšie je hnojenie slepačím trusom. Pravidelnou starostlivosťou vám ginko biloba na balkóne dorastie 15-20 cm za rok.

Kde ho kúpite?

Ginko je dostupné aj v obchodoch. Ginko biloba extrakt kúpite v lekárňach ako voľnopredajný preparát. Jeho cena sa pohybuje okolo 5 eur. Ak chcete jeho lacnejšiu variantu, k dispozícii máte aj ginko čaje za 1,50 eur.

Ginko sa považuje vďaka svojim liečivým vlastnostiam za jednu z najcennejších liečivých rastlín. Určite sa oplatí vyskúšať účinky na vlastnej koži, budete milo prekvapení!

2012-12-05 11:12:41  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: bylinky.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia