Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ochranný štít proti rakovine: Konzumácia tohto ovocia vás ochráni pred smrteľnou chorobou!

Marhule sú veľmi výživné a plné prospešných látok, využite ich sezónu!
Marhule sú veľmi výživné a plné prospešných látok, využite ich sezónu! (Zdroj: Thinkstock.sk)

Marhule mám veľmi rád. Keď sme ešte ako aktívni plavci chodievali do Štúrova na sústredenia, vždy to boli marhuľové hody. Chodievali sme ich oberať do družstevných alebo súkromných sadov.

Boli to preteky, kto zje viac marhúľ, ale vyberali sme si jeden druhému tie najväčšie. Boli úplne zrelé, až medové a šťava sa z nich tlačila, len ste na ne pozreli…

Vtedy som ešte nevedel, čo viem dnes:

Sto gramov surových marhúľ (3 menšie kusy) obsahujú: len 200 kJ (čokoládová tyčinka asi 10-krát viac!),  11 g sacharidov, 1,4 g bielkovín, 2,5 g vlákniny (hlavne rozpustný pektín), okolo 300 mg draslíka, 10 mg vitamínu C a fytosteroly. Tuku obsahujú menej ako “najštíhlejší” jogurt. Neobsahujú žiadny cholesterol a sodík. Keď k tomu prirátame vysoký obsah prírodného! beta-karoténu (z ktorého si telo tvorí vitamín A) – až 2612 IU = 30% dennej dávky – a obsah lykopénu, dostaneme sa k záveru, že marhule sú výbornou potravou na ochranu pred infekciami i rakovinou, či infarktom alebo hypertenziou.


Zelenina ako dôvod poruchy štítnej žľazy? Neverte všetkému, takto je to v skutočnosti!


Beta-karotén a vitamín A, ktorý z neho vzniká, sú silnými antioxidantami, o lykopéne ani nehovoriac. Vitamín A je dôležitý pre odolnosť slizníc dýchacích ciest i tráviacej sústavy. Nedostatok vitamínu A poškodzuje regeneráciu buniek a to sa prejaví nedostatočnou schopnosťou našich dýchacích ciest a tráviacich orgánov odolať sústavnému kontaktu s baktériami a vírusmi. Ľudia, ktorí majú dostatok vitamínu A a beta-karoténu, majú podstatne menej rakoviny a infekcii. Pektín v marhuliach chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka a draslík zase pomáha vyvážiť nadbytok sodíka v našej strave. To ochráni srdce, cievy a obličky… Aj Vám sa zdá, že sú to dosť dôležité orgány?

Ako ich pripraviť?

Aj zavárané marhule nám poskytnú cenné látky. Zavárané marhule môžete rozmixovať a pri pečení nimi nahradiť olej v receptoch – výborná cesta ako chrániť svoje srdce! Sušené marhule obsahujú ešte viac beta-karoténu, draslíka, pektínu, železa, ale obsahujú tiež síru. Tá sa pri sušení pridáva, aby marhule ostali oranžové. Alebo teda budete jesť marhule bez síry, ale hnedé (kam sa stratili z vašej ponuky, predavači sušeného ovocia?) alebo necháte dôkladne odmočiť tie oranžové. Alebo si marhule usušte doma.

Dajte si marhule a majte ich poruke! Dajte si ovocie, ktoré má toľko zbraní proti následkom zlej výživy a životného stresu!

Čítajte tiež: Pravdy a klamstvá o hladovke: O tomto ste netušili!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9