Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najväčší nepriatelia bielych zubov: Zafarbiť ich dokážu aj zdanlivo neškodné potraviny!

Zafarbiť zuby vám môže aj granátové jablko! Zobraziť galériu (3)
Zafarbiť zuby vám môže aj granátové jablko! (Zdroj: thinkstock.com)

Jedlo patrí k životu rovnako ako vzduch. Každé jedlo však nejakým spôsobom vplýva aj na naše zuby a pri nesprávnej zubnej starostlivosti môže mať za následok ich dočasné alebo dokonca trvalé zafarbenie.

Tieto potraviny môžu zafarbiť zuby

Nejde pritom len o škvrny na zuboch z pravidelného fajčenia, či častej konzumácie kávy alebo červeného vína. Možno budete prekvapení, ale sfarbiť vaše zuby môžu aj zdanlivo neškodné potraviny.

Medzi tradičné potraviny, ktoré spôsobujú nepríjemné zafarbenie zubov patria bublinkové nápoje a sódy a nemusia byť zákonite ani výrazne farebné. Aj sýtené nápoje svetlej farby obsahujú kyselinky, ktoré majú za následok, že zuby sú náchylnejšie chytať žltkastý odtieň. Okrem kyseliniek si treba dávať aj na džúsy, ktoré obsahujú veľa pigmentu. Rovnako je na tom aj káva, či čaj. Pri čaji je vhodné sa vyhnúť čiernemu a vybrať si radšej zelený alebo bylinkový,“ radí MUDr. Zuzana Chudobová z kliniky Family Dental Care.

*Tip: Ak chcete obmedziť zafarbenie zubov od nápojov, použite pri ich konzumácii slamku. Znížite tak priamy kontakt zubov s kyselinami a pigmentami a nežiaduci účinok tak minimalizujete.

Okrem nápojov je potrebné si dať pozor aj na omáčky. Sú síce chutným doplnkom k jedlu, ale môžu mať za následok nepríjemné zafarbenie zubov. Napríklad obľúbená sójová omáčka či paradajková omáčka vám k bielemu úsmevu rozhodne nepomôžu. Rovnako tak kari omáčka a balsamico. Zafarbiť zuby vám môže aj bobulové ovocie bohaté na pigmenty, ako sú čučoriedky, černice, granátové jablko. S bielymi zubami sa nepochválite ani po konzumácii čerešní.

Nečistite si ich po každom jedle!

„Síce sa vraví, že po každom jedle by sme si mali hneď čistiť zuby, nemusí to byť prospešné. Najmä po konzumácii kyslých jedál je naša zubná sklovina oslabená a čistením zubov hneď po jedle si môžeme skôr ublížiť. Ideálnym riešením je teda si ústa vypláchnuť vodou a s čistením počkať aspoň 30 minút. Nemusíte sa báť, že za túto dobu vám zuby trvale zožltnú,“ upozorňuje MUDr. Chudobová.  

*Tip: Ideálnou voľbou pre dôkladné čistenie zubov je napríklad zubná pasta Signal Expert Protection, ktorá vďaka svojmu zloženiu s aktívnym HAP minerálom, zinkom a mikrogranulami a štruktúre dokáže z časti nahradiť použitie ústnej vody a zubnej nite. Navyše poskytuje ochranu pred zubným kazom, obnovuje prirodzenú belosť zubov, osviežuje dych a pôsobí proti baktériám. Navyše je dostupná v 3 variantoch Complete pre komplexnú ochranu, Complete Fresh s výnimočne sviežou chuťou a Complete White s bieliacim účinkom.

Najväčší nepriatelia bielych zubov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)
Ideálnou voľbou pre dôkladné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

 

 

 

 

 

Svoje otázky pre pani doktorku ohľadom starostlivosti o zuby môžete zasielať na adresu poradna@forpr.sk.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9