Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hrozivý prehľad kolapsov: Vieme, koľko Slovákov nezvládlo horúčavy

Vysoké horúčavy sa podpísali pod kolapsy mnohých Slovákov.
Vysoké horúčavy sa podpísali pod kolapsy mnohých Slovákov.

Vysoké horúčavy sa podpísali pod desiatky kolapsov. Slováci len ťažko zvládali tropický vzduch, ktorý k nám prúdil zo svereozápadnej Afriky. Zdravotníci mali preto plné ruky práce a zachraňovali Slovákov, ktorých organizmus v takom teplo nevydržal. Pozrite sa na hrozivý prehľad kolapsov, ktoré mnohých v priebehu týždňa potrápili.

Vo štvrtok skončilo v nemocnici 59 ľudí

Vo štvrtok skolabovalo z tepla 116 ľudí. Žien bolo 65, mužov 50 a zachraňovali aj jedno dieťa. „Do nemocnice previezli 59 ľudí,“ uviedol Chmel s tým, že najviac potrápili kolapsy vo štvrtok ľudí v Žilinskom kraji, kde záchranári zasahovali v 24 prípadoch. V Bratislave padol vo štvrtok teplotný rekord, na dvoch staniciach namerali teplotu vzduchu 39,2° C. Údajne bol včerajší deň jeden z najteplejších dní v roku.

Viac ako sto ľudí v stredu nezvládlo horúčavy

Vysoké teploty sa v priebehu stredy 7. augusta podpísali pod kolapsy 135 ľudí na celom Slovensku. V porovnaní s predošlým dňom ich bolo o 40 viac. Najčastejšie pritom zdravotníci pomáhali ľuďom v Bratislavskom a Žilinskom kraji, kde mali po 25 výjazdov. Naopak, najmenej takýchto prípadov bolo v Banskobystrickom kraji, konkrétne deväť. Informoval o tom Boris Chmel z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Kolapsy postihli v 78 prípadoch ženy, 52 kolapsov sa týkalo mužov a horúčavy nezvládlo aj päť detí. Do nemocnice po prvotnom ošetrení záchranári previezli spolu 87 ľudí.

V utorok pomáhali aj deťom

Počas utorka (6.8.) skolabovalo na Slovensku z dôvodu horúčav 95 ľudí. Z toho bolo 57 žien, 36 mužov a záchranári pomáhali aj dvom deťom. Informoval o tom hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Najviac kolapsov zaznamenali v Bratislavskom kraji, a to 17.

V pondelok kolabovali ľudia hlavne v Bratislave

Počas pondelka (5.8.) skolabovalo na Slovensku v dôsledku horúčav najmenej ľudí za posledné dva týždne. Záchranári museli podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela zachraňovať celkovo 60 ľudí.

Pomoc zdravotníkov potrebovalo 39 žien a 21 mužov. Najviac kolapsov, 17, sa zaznamenalo v Bratislave, najmenej ich, naopak, bolo v Trenčianskom a Prešovskom kraji.

Smäd nie je dobrým príznakom

Aj keď by sa teploty mali od dnes postupne znižovať, dôležitý je v každom prípade pitný režim. Tekutiny by mali ľudia dopĺňať počas celého dňa, pretože smäd je už "výkričníkom".

"Smäd nie je dobrým príznakom, pretože to znamená, že už ste dehydrovaný," zdôraznil gastroenterológ Miloš Bubán.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) by mal dospelý človek počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov.

"Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," radí ÚVZ.

Vhodnejšie sú vlažné nápoje. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Okrem dostatku tekutín treba uprednostniť ľahšiu stravu, nosiť vzdušný odev a chrániť sa pred priamym slnečným žiarením v poludňajších hodinách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9