Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Chudneme potením? Odpoveď vám zmení pohľad na pravidelné cvičenie!

Potenie je dobrý signál, avšak neznamená, že chudneme. Potením kilogramy rozhodne nezhodíte.
Potenie je dobrý signál, avšak neznamená, že chudneme. Potením kilogramy rozhodne nezhodíte. (Zdroj: thinkstock.com)

Hodiny strávené v fitness centre, prepotené tričko po každom kilometri na bežiacom páse. Dobrý pocit z toho, že sme pre svoje telo niečo spravili a toľko sa napotili. V skutočnosti pot a chudnutie nemá nič spoločné. Neplatí teda, že čím viac sa potíme, tým viac chudneme.

Potenie má svoj význam

A to najmä pri cvičení. Tým,  že sa potíme, regulujeme svoju vnútornú teplotu, pretože pri cvičení pracujú naše svaly a sú namáhané. Teplota sa zvyšuje a kontrolky nášho organizmu sú v pozore. Potné žľazy dostanú príkaz začať pracovať, takže sa začneme potiť a ochladzujeme sa. Celý proces potenia je dôležitý, pretože telo sa zbavuje toxínov, teda škodlivých látok.

Kam miznú kilá po tréningu?

Vážiť sa bezprostredne po cvičení má na nás možno psychologický efekt, pretože ručička môže klesnúť o pár desiatok gramov. Väčšina to pripisuje práve tomu, že sa veľa potili, takže museli spáliť aj nejaký ten gram tuku.

To, že naše telo pri cvičení vyšle signál na potenie nestojí ale takmer žiadnu energiu a ani nespáli zásadné množstvo kalórií. Takže spoliehať sa na to, že ak z nás tieklo znamená, že sme schudli, nie je veľmi správne.

Takže stratené (kilo)gramy, ktoré po cvičení nemáte alebo naopak máte „navyše“,  sú skôr prirodzeným úbytkom počas dňa, kedy buď nejete poriadne alebo telo nespracuje toľko, koľko ste skutočne zjedli.

„Pohyblivá“ váha je tiež o tom, koľko vody pijeme a koľko počas dňa vylúčime, nikdy to však nemá skutočný efekt na našu stabilnú hmotnosť.

Pozor na dehydratáciu

Pri zhone za dokonalou postavou by sme mali vedieť, že strata väčšieho množstva vody môže viesť k dehydratácii. To, čo vypotíte, by ste mali vzápätí organizmu vrátiť. Inak hrozia kolapsové stavy, ktoré nie sú príjemné a ani zdraviu prospešné.

Chudnutie je komplexný proces, preto okrem cvičenia treba zaradiť do jedálnička veľa zeleniny a ovocia, tak sa totiž chudne ľahšie. To, či chudnete a ako  z telesného tuku vám poradí odborník.

Čítajte tiež: Vynechávate tuky z jedálnička? S týmto musíte neskôr rátať, nebude sa vám to páčiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9